Osnova sekce

    • Úterý 16:00-17:20

      Vyučující: Doc. Tereza Pospíšilová,  Dr. Dana Moree, Alena Košák Felcmanová, M.A., Ph.D., Mgr. Magdalena Šťovíčková Jantulová, Doc. Marie Dohnalová, Selma Muhič Dizdarevič, PhD.

      kontakt: tereza.pospisilova@fhs.cuni.cz

      Forma studia: prezenční

      Forma výuka: přednášky a semináře, domácí příprava na semináře, samostudium

    • Anotace: Co tvoří občanskou společnost? Jaký je její význam v současné době a jak se pojí s dobrovolnictvím, občanským aktivismem, neziskovkami, nadacemi, sociálními inovacemi? Cílem předmětu je přinést hlubší poznání aktérů a procesů v občanské společnosti. K tomu dojdeme jednak skrze společnou práci se zkušenostmi a tématy studentek a studentů a jednak skrze prozkoumávání a používání sociologických konceptů: identita, důvěra, sociální kapitál, role, hodnoty a normy, socializace, občanská participace a neobčanská společnost. Předmět je jednou z volitelných součástí souborné zkoušky ze společenských věd.

      Metody výuky: Důraz při výuce je kladen na aktivitu v seminářích.   

      Atestace: Podmínkou úspěšného splnění předmětu je účast na seminářích (alespoň 9x); úspěšné napsání závěrečného testu z povinné literatury (min 60% bodů). Konkrétní zadání, termíny a odevzdávárny jsou dostupné zde v Moodlu.