Osnova sekce

  • Odaliska

    Zdroj: https://www.wikiart.org/en/henri-matisse/seated-odalisque-1928

    Lekce Komu patří kulturní dědictví? se zabývá problematikou proměny vlastnictví kulturního dědictví od středověku do dneška. Prezentace a další studijní materiál:

    1. Shrnují základní právní terminologii a historické mezníky, které měly dopad na změnu vlastnických práv.

    2. Ilustrují na příkladech z českého prostředí i ze světa, jak se porušování vlastnických práv v minulosti promítá do dnešní péče, ochrany a správy kulturního dědictví různého typu.

    3. Nabízejí příklady, jak je problematika "uloupeného" dědictví reflektována v běžných médiích, odborných komunitách i na úrovni nově zřizovaných institucí, které se otázkou zákonných nároků na navracení majetku mohou zabývat.

    • Prezentace Změny (ve) vlastnictví kulturního dědictví: Od středověku po dnešek shrnuje základní právní terminologii a etapy ve vývoji vlastnického práva na území českých zemí.

    • Prezentace Změny (ve) vlastnictví kulturního dědictví: Porušování vlastnických práv a žádosti o navracení "uloupeného" dědictví shnuje základní právní terminologii a případové studie z českého i zahraničního prostředí, které doprovázejí teoretickou reflexi o porušování vlastnických práv v minulosti i praktické žádosti o navrácení „uloupeného“ dědictví.
    • Vladimír Hromek, Omezení vlastnického práva k pozemku z důvodu veřejného zájmu, diplomová práce, Brno: Právnická fakulta, 2005/2006.

      Velmi zdařilá diplomová práce, která přináší nejen přehled základní právní terminologie (kap. 3), ale také stručný historický přehled vývoj omezování vlastnického práva k pozemku  (kap. 2). Hlavní část práce se pak zabývá různými právními předpisy, na jejichž základě mohou být v současnosti v ČR omezena dotčená vlastnická práva (viz zejm. kap. 8 - ochrana přírody a krajiny, a kap. 13 - kulturní památky a archeologické nálezy).

    • Formánek, J., Třešňák, P. Vraťte, co jste ukradli, Respekt, 2009.

    • Záznam o diskusi Antiquities Wars: A Conversation About Loot and Legitimacy, online, 2008. Dostupné z: https://lootingmatters.blogspot.com/2008/11/antiquities-wars-conversation.html vedené v listopadu 2008 na New York Institute for the Humanities (Univerzita New York).
      Záznam je publikován na blogu prof. Davida Gilla "Looting Matters", který se zabývá etickými otázkami souvisejícími se sbírkami starožitností a archeologickými výzkumy.
    • Centrum pro dokumentaci majetkových převodů kulturních statků obětí II. světové války je obecně prospěšnou organizací, která se zaměřuje na výzkum problematiky kulturních statků zcizených či zkonfiskovaných obětem druhé světové války, na jejich identifikaci a dokumentaci a na otázky navracení těchto předmětů původním vlastníkům či jejich přímým potomkům. Pracovníci Centra provádějí postupný výzkum v jednotlivých organizacích, na které se vztahuje zákon č. 212/2000 Sb., o zmírnění některých majetkových křivd způsobených holocaustem.