Lipidy zahrnují skupinu poměrně rozmanitých látek biologického původu, které mají podobné fyzikálněchemické vlastnosti. Jejich společným znakem je zejména nerozpustnost ve vodě a rozpustnost v nepolárních rozpouštědlech, což je dáno přítomností velkých nepolárních uhlovodíkových struktur v jejich molekulách. Těmito strukturami jsou u většiny lipidů vyšší mastné kyseliny (Tab. 1), které jsou navázány ve formě esterů. Část se jich vyskytuje i ve volné neesterifikované formě. Vedle jednoduchých lipidů, které splňují tuto charakteristiku, existují lipidy složené, které obsahují i polární složku, která dává části molekuly takového lipidu hydrofilní charakter (amfipatické struktury).

Typy molekul:

  • triacylglyceroly (TAG)
  • glycerolfosfatidy
  • sfingolipidy
  • isoprenoidní lipidy - steroidy
  • mastné kyseliny (MK)

Tab. 1. Přehled vyšších mastných kyselin

MK.png

Význam lipidů

Zejména triacylglyceroly mají význam jako energetické zdroje a zásoby. Mají i funkci mechanické ochrany a výplně. Složené lipidy amfipatického charakteru jsou součástí membrán a izolačních pouzder (viz např. myelinové pochvy nervů) a hrají úlohu např. v metabolismu lipoproteinů jako součást jejich struktury. Lipidy jsou též základem některých signálních látek (např. prostanoidů).

Naposledy změněno: pondělí, 26. října 2020, 10.09