I. 1 - K epistemologii pojmu

Výraz „supervize“ je odvozen od anglického výrazu „supervision“, který znamená dle běžného překladového slovníku z anglického jazyka dohled, dozor, inspekce ( Osička, Poldauf 1957) a vztahuje se na každou situaci, v níž pověřená či zkušenější osoba vede jinou osobu či osoby při provedení nějakého úkolu. Tak se setkáme v anglickém či americkém filmu či literatuře se supervizí pokladních v supermarketu, supervizí bankovního úředníka u přepážky jeho nadřízeným, na filmových titulcích uvidíme, kdo dělal supervizi scénáře.

Výraz supervize začal být používán od konce 19.století přirozeně i v nově vznikajících profesích jako je sociální práce, ošetřovatelství, ergoterapie, psychoterapie. Z původně obecného významu „dohledu“ docházelo v těchto profesích k posunům významu supervize podle povahy odborného vedení, o které se jednalo. Chceme-li dnes pochopit bohatství a košatění významu pojmu supervize, nezbývá než sledovat tento vývoj a porozumět různým kontextům, v nichž začal být užíván.

Předpokládáme,že začínající student tématu supervize se potřebuje seznámit s tím významem pojmu, jak ho chápou v současné době zasvěcenější kolegové a odborníci.V tom však není jednota. Dalo by se říct, že právě neznalost historie způsobuje v komunikaci odborníků mnoho nedorozumění. Tento nedostatek bychom rádi u Vás odstranili. Chceme Vám proto poskytnout vodítka, jak se rychle zorientovat a pomocí několika jednoduchých otázek si vyjasnit, o čem se právě teď mluví, když se řekne supervize.

předchozí x následující

Naposledy změněno: sobota, 3. března 2012, 10.12