Milá Jájo, děkuji za nahlédnutí do tvé komunikace s dětmi. Jsi k nim vlídná a příjemná a děvčata se mohla cítit dobře, pohodově. Je na nich vidět, že se těší, co budou dělat.
V prvním úkolu, když Rozárka přerušila Terezku, jsi dokázala navázat a nechat Terezku doříct čísla (odpovídala vlastně přesně na tvou otázku "Co tam máme za čísla?") a přirozeně se přidala i Rozárka.
Otázka "Je na té tabulce něco zvláštního?" mi připadá pro prvňáky poměrně široká. Obě dívky se snažily vyhovět a něco zvláštního najít, ale škoda, že nepadlo, co na ní tedy zvláštního je.
Trochu mě zarazilo, že mají vybarvit "číslo, kolik je vám let" - pro mě lepší formulace "číslo, které značí (říká), kolik je vám teď let". Možná drobnost, ale nějak mi to zarezonovalo.
Do sekce "práce s chybou" by se dala zařadit "příhoda" s kroužkem. Řekla jsi zakroužkujte, Rozárka se ještě ujistila, že mají zakroužkovat, ale možná nevěděla, co to znamená - i když potom ukazuje, jak kroužek vypadá. Nebo z jiného důvodu udělala kolem čísla čtvereček. Tvoje reakce "kroužek, slečno" by mohla být pro někoho příliš rychlá - hned upozorňuje na chybu. Lepší by asi bylo nejprve se jí zeptat, jak vypadá kroužek, co to je za tvar kolem jejího čísla a jak tedy má vypadat číslo, když se zakroužkuje.
Jak jsi psala, že bylo pro tebe namáhavé navodit diskusi - napadá mě tip, jak je víc rozmluvit. Při sčítání označených čísel bys mohla nechat říct je, jaká čísla budou sčítat. Při prohlížení tabulky (co je na ní zvláštního) by mohly přečíst každá, co je v řádku, ve sloupečku atd. Nebo by to mohly udělat na konci první aktivity (otázka na seřazení čísel). Více konkrétních otázek pro každou z nich. (V souřadnicích by si mohly i každá vymyslet číslo a zadat ho té druhé atd.)
Děkuji a ať se ti daří!