Didaktika 1. stupně ZŠ I - Obsah vzdělávání

Didaktika 1. stupně ZŠ I - Obsah vzdělávání

autor Michala Múková -
Počet odpovědí: 4

Ahoj, vkládám sem seminárku - Obsahové cíle.

díky předem za komenty.

M

V odpovědi na Michala Múková

Re: Didaktika 1. stupně ZŠ I - Obsah vzdělávání

autor Alena Kodetová -
Ahoj Míšo,
tvoje práce se mi líbí. Napsala jsi ji stručně, výstižně. Je vidět, že se dokážeš orientovat v RVP. Skvěle si vypsala jednotlivá nápravná opatření jak pro děti se specifickými potřebami, tak i pro děti nadané. Máš ve třídě nadané dítě?
Děkuji.
Alča K.

autor Martina Horká -
Milá Míšo,
Tvá hodina obsahuje zajímavé aktivity a je vhodně strukturovaná. Skvělým nápadem se mi jeví samotná návštěva informačního centra města před vlastní hodinou na téma svět člověka - místo, kde žijeme, která může dětem poskytnout nejen praktický zážitek, ale také propojit učení s reálným světem. Obsah a cíle jsou Tebou jasně definovány a směřují k porozumění takových pojmů, jakými jsou mapa, plán a orientace. Zadání, kde žáci mají za úkol nakreslit plán cesty do školy se mi velmi líbí. A to nejen vzhledem k tomu, že podporuje tvůrčího ducha a zohledňuje různorodé zkušenosti žáků. Aktivity, jako je kreslení plánů a označování potenciálně nebezpečných míst, jsou interaktivní a zapojují děti do vlastního procesu učení. Nehledě na to, že následná diskuse o nakreslených plánech a identifikace nebezpečných míst podporuje komunikaci a vzájemné sdílení zkušeností mezi žáky.
Martina Horká

autor Adéla Marková -
Milá Míšo,

Tvoje příprava mě inspirovala a chtěla bych především ocenit návaznost na očekávané výstupy RVP a propracovanou individualizaci výuky, kterou jsi detailně rozepsala v jednotlivých oblastech. Navržené aktivity jsou nápadité a v souladu s RVP. Je vidět, že nad výukou přemýšlíš v širších souvislostech a uvědomuješ si nutnost aktivního zapojení žáků do procesu učení, stejně jako potřebu každého žáka dosáhnout individuálních dílčích úspěchů.

Přeji Ti hodně zdaru do další práce a těším se na Tvé další inspirativní podněty.
Adéla

autor Eliška Glatzová -
4/7 Splněno

Příprava sleduje cíle VO Člověk a jeho svět 1
Příprava je dokladem dobré orientace v RVP ZV 1
Příprava je dokladem efektivní práce s vybraným ŠVP 0
Použití alespoň 5 klíčových slov, přičemž jejich použití je relevantní (není jen formální) 0
Příprava reflektuje soulad cíle a obsahu vzdělávání/učiva 0
Příprava obsahuje relevantní individualizované cíle či úkoly alespoň pro 1 žáka 1
Formální dodržení požadavků (odevzdání včas, gramatika, stylistika) 1

Milá Michalo,
děkuji za zveřejněný úkol, který je zaměřený prakticky. V RVP jste se zorientovala, správně máte cíle i učivo. Dívala jste se prosím do ŠVP Vaší školy? Jestli jsou cíle a učivo vypsané ze ŠVP, je třeba lépe označit odstavec. Formálně máte splněno, nicméně Váš plán hodiny se mi jeví nestrukturovaný. Tím potom lehce uniká i obsah hodiny, učivo. Je to psané na části, kde je zahrnuté i vypracování domácího úkolu. Prosím, standardní hodina by měla mít formu M(EUR) - motivace, evokace, uvědomění, reflexe. Máte nápad, jak Váš nápad uhladit? Máte vybrané učivo, máte cíle - už tomu dodat konkrétní metody, aktivity. Nejlepší část Vašeho úkolu je ovšem ta na individualizaci, kterou jste pojala komplexně a určitě se o ní budete moct opřít při SZZ. Máte vše dobře promyšlené a přehled, abyste zvládla diferenciaci ve třídě, máte představu, jak vypadají efektivní individualizované úkoly. Dobrá práce! S pozdravem Eliška Glatzová