Cíle vzdělávání - Ekosystém louka

Cíle vzdělávání - Ekosystém louka

by Kateřina Jarošová -
Number of replies: 4

Ahoj, 

vkládám přípravu na hodinu přírodovědy pro 4. ročník na téma Ekosystém louka,

Káťa Jarošová

In reply to Kateřina Jarošová

Re: Cíle vzdělávání - Ekosystém louka

by Kateřina Vránková -
Milá Káťo,
děkuji za inspirativní přípravu. Oceňuji především, že jsi se v ní vydala s dětmi ven do terénu a propojila jejich teoretické znalosti s reálným světem. Takto mohou skvěle zapojit všechny smysly a vidět rostliny v jejich přirozeném prostředí. Příprava navazuje na RVP, jsou zde přehledně definované cíle (jak po oborové tak po stránce kompetencí). Jen si nejsem jistá, jestli těch cílů není na 60-90 minut příliš? Možná bych s dětmi podnikla dvě výpravy, jednu zaměřenou na rostliny a jednu na živočichy. Líbí se mi hodnocení formou "exitky" může přinést zajímavou zpětnou vazbu.
moc děkuji a přeji pěkné Vánoce

by Klára Hochmanová -
Ahoj Katy,

děkuji za tvou přípravu, která se odehrává v terénu! Oceňuji především dobrou strukturu práce a srozumitelnost sdělení. Líbí se mi, že v souvislosti s terénem nezapomínáš na potřebné plánování terénní vyučovací jednotky - mít vymyšlené období, kdy bychom mohli pozorovat louku, realizace přesunu, zajištění výukového prostředí. Vyzdvihla bych i to, že si necháváš prostor na tvou reflexi směrem k žákům. Domnívám se, že mohou být konkrétní cíle naplněny dle toho, jak moc dopodrobna daná látka bude vyučovaná v závislosti na časové dotaci, kterou máš zvolenou. Kladu si 2 otázky. Zda by šly zapojit aktivity, které by ještě více propojovaly terén s poznatky (využití naplno terénu, když už jsou žáci v něm), například více aktivit s pozorováním louky. Druhá otázka je, zda pracovní list má i nějaké "vnější" kritéria hodnocení (pro žáky) nebo je vyhodnocení pracovního listu postavené zcela na reflexi žáků. Děkuji za zdařilou a inspirativní práci.
Klidné svátky přeji,
Klára

by Denisa Kalinová -
Ahoj Kači,
tvá příprava je velmi podrobná a svědomitě vypracovaná! Moc se mi líbí nápad výuky v terénu, mimo školní lavice:) Hodně začleňuješ diskuzi, necháváš dětem prostor pro přemýšlení a pro jejich fantazii, to se mi moc líbí. Děkuji za inspiraci!

by Eliška Glatzová -
Milá Kateřino,
děkuji za vypracovaný úkol, vybrala jste si krásné téma a báječně jste ho uchopila. Program k badatelské výpravě máte úžasně připravený. V teorii cílů jste se zorientovala, vše máte správně zařazené. Bloomova taxonomie cílů je Vám jasná, podívejte se prosím ještě na Bloomovu taxonomii kognitivních cílů a doplňte poznávací procesy (zapamatování, pochopení, atd.). Bude se hodit zorientování k závěrečným zkouškám. Konkrétní cíle jsou jasné a Vaše aktivity a metody jsou s nimi v souladu. Zpětnou vazbu máte promyšlenou pro Vás i pro žáky. Až budete hodinu realizovat, jsem si jistá, že zpětná vazba bude hvězdná. Krásná práce!
´Úkol k zápočtu (první třetinu) jste splnila na plný počet bodů, nicméně prosím zapracujte poznámky výše - budete potřebovat k SZZ. S pozdravem Eliška Glatzová

7/7

Obecný cíl/obecné cíle : 1
Smysluplný konkrétní výukové cíl: 1
Správné označení formulovaných cílů: 1
Konkrétní návrh hodnocení splnění cíle/ů: 1
Konkrétní návrh zpětné vazby žákům: 1
Navržené aktivity, metody, strategie jsou v souladu
se stanoveným cílem: 1
Popis a zhodnocení postupu plánování výuky: 1