1. PÚ - cíle vzdělávání, výskyt vody a její proměny

1. PÚ - cíle vzdělávání, výskyt vody a její proměny

von Klára Hochmanová -
Number of replies: 3

Dobrý den/ahoj, 

vkládám 1. portfoliový úkol. 

In reply to Klára Hochmanová

Re: 1. PÚ - cíle vzdělávání, výskyt vody a její proměny

von Olga Berková -
Ahoj Klárko,
tvoje hodina je myslím hezky do detailu naplánovaná. Na to že nemáš zkušenosti s učením, je hodina velmi promyšlená a díky tomu jsi splnila všechny cíle, které sis stanovila. Jen asi k bodu 4. rozdělení skupenství vody bych možná pro názornou ukázku, donesla kus ledové kostky (třeba i uvnitř s překvapením),vodu v kelímku a varnou konev (za přísných bezpečnostních opatřeních) a nechala děti hádat-bádat v jakém stavu je voda. A poté by rozdělovaly kartičky. Ale je to jen nápad. A dále se mi líbí úkol, který je pro děti lehký, ale je hodně k zamyšlení a nutí děti pozorovat své okolí a tím si všimnou třeba i věcí okolo kterých chodily a míjely je bez povšimnutí. . Děkuji za ukázku tvé inspirující hodiny.

von Barbora Tomalová -
Ahojky,
zpracování tvé hodiny se mi líbí a souhlasím s Oli, že jde vidět, že sis na její přípravě dala záležet. Na začátku si zjišťuješ, jaké mají děti dosavadní znalosti co se týče využití vody a dále s tím pracuješ. Líbí se mi, že bys dětem ukázala poměr sladké a slané vody na grafu. Stanovené cíle jsou určitě v souladu s výukou. Za promyšlené považuji, že v bodě č. 8 lehce naťukáváš další téma hodiny a to koloběh vody tím, že necháváš žáky, aby zkusili přemýšlet a zakreslit, co se s jejich vodou může stát dále. Za mě moc pěkná práce.

von Eliška Glatzová -
Milá Kláro,
děkuji Vám za zveřejněný úkol zaměřený na rozmanitost přírody, environmentální výchova je zásadní. V teorii cílů jste se zdatně zorientovala, označíte správně konkrétní a obecné. Podívejte se prosím ještě na Bloomovu taxonomii kognitivních cílů a promyslete poznávací procesy (zapamatování, pochopení, atd.). Bude nutné se zorientovat k závěrečným zkouškám. Konkrétní cíle jsou adekvátní, metody a aktivity jsou s nimi v souladu. Doporučila bych přeformulovat konkrétní cíle - nepoužívat slovo ,,rozumí, dokáže", ale přímo popis znalosti dovednosti/znalosti - žák rozliší, žák svými slovy vysvětlí, atd. Zpětnou vazbu pro žáka i pro Vás máte zahrnutou. Co se týče formy kontroly, pro některé děti může být zvedání ruky, kdo měl správně, nekomfortní. Co třeba nejdříve kontrola ve dvojicích? Napadá Vás i jiná možnost?
Přínosné je určitě Vaše navržené střídání aktivit, práce na zemi a v lavici, líbí se mi také využití bohatého vizuálního materiálu. Hodinu máte výborně promyšlenou, adekvátní věku. K dobrovolnému zamyšlení - jak se dají úkoly udělat diferencovaně? Váš plán je skvělý v tom, že nabízí mnoho možností, jak pracovat na více úrovních. Úkol jste splnila ve všech bodech na maximum. Prosím, zapracujte ještě Bloomovu taxonomii kognitivních cílů (klidně jen dopsat vyšší a nižší) a přeformulujte konkrétní cíle, bude se hodit ke SZZ. Za mě máte maximum bodů. S pozdravem Eliška Glatzová

7/7.

Obecný cíl/obecné cíle : 1
Smysluplný konkrétní výukový cíl: 1
Správné označení formulovaných cílů: 1
Konkrétní návrh hodnocení splnění cíle/ů: 1
Konkrétní návrh zpětné vazby žákům: 1
Navržené aktivity, metody, strategie jsou v souladu
se stanoveným cílem: 1
Popis a zhodnocení postupu plánování výuky: 1