Výukové cíle - třídění zeleniny

Výukové cíle - třídění zeleniny

von Lucie Tomečková -
Number of replies: 3
In reply to Lucie Tomečková

Re: Výukové cíle - třídění zeleniny

von Olga Berková -
Ahoj Luci,
vybrala jsem si tvé téma zeleniny, protože jsem v říjnu byla na náslechu ve 2.třídě, kde se tohle téma jako týdenní projekt aktuálně probíralo.
Podle mého jsi splnila všechny cíle. Psychomotorické-kdy děti vyplňovali víčkami z pet lahví obrys zeleniny. Afektivní cíl-diskuze o zelenině, o druzích zeleniny, o prospěchu zeleniny na naše zdraví. Každý mohl vyjádřit svůj názor. Kognitivní cíl-Žáci dokázali aplikovat nové znalosti v pracovním listě na interaktivní tabuli. Ještě bych zapojila do výuky češtinu a mohla bych i probrat téma slova nadřazená, souřadná a podřadná. ( Zelenina-kořenová, listová, plodová a druhy zeleniny). Nejvíc se mi samozřejmě líbí to, že žáci můžou zeleninu nejen vidět na živo, ohmatat si ji, ale i zeleninu vyzkoušet sníst. U žáků se v tu chvíli zapojí více smyslu najednou a vede to k lepšímu zapamatování učiva. Oceňuji i navíc hru pro rychlíky. Děkuji za tvou hodinu. Moc se mi líbila.

von Šárka Pinkrová -
Milá Lucko, tvé téma jsem si ráda přečetla a to z důvodu, že jsem sama připravovala přípravu s podobným názvem, jen s rozdílem, že se jednalo a první ročník. Zadání úkolu jsi bezpochyby splnila, určila jsi obecný cíl i konkrétní cíle a poukázala na to, že se jedná o cíle kognitivní. Já bych osobně přidala ještě cíle afektivní v rámci práce ve skupině. Například žák si osvojí práci v kolektivu, učí se naslouchat a respektovat názor druhých. Velmi zajímavá je reflexe ve skupině, zde by se také mohlo jedna o afektivní cíl - žák zná hodnotu své práce a dokáže vyjádřit své pocity. Z hlediska kompetencí se mi zdá tvá práce velmi podrobná a logicky uspořádaná. V závěru odpovídáš na otázky týkající se tématu, a píšeš, že jsi se opírala o RVP a ŠVP, možná bych ještě doporučila připsat jaké konkrétní vzdělávací oblasti se téma týká.
Děkuji ti za inspiraci do druhé třídy a tip na hru Já mám... Kdo má.... Současně bych ráda ocenila rozdělení přípravy na části hodiny - evokaci, uvědomění a reflexi a časové ohraničení jednotlivých částí výuky, i to je v rámci stanovení si cílů hodiny důležité.

von Eliška Glatzová -
Milá Lucie,
děkuji za vypracovaný úkol zaměřený na cíle, vybrala jste si hezké téma - zeleninu. V taxonomii cílů jste se zorientovala - správně vyberete obecné a konkrétní, zařadíte podle Bloomovy taxonomie a rozdělíte. Cíle hodiny jsou nadefinované jasně a srozumitelně. Pro dokonalost Bylo by vhodné ještě doplnit, ze kterých částí RVP jste čerpala (očekávané výstupy), tematický orkuh a VO máte napsané. Cíle máte kognitivní, ale v hodině se nabízí také formulovat afektivní a psychomotorické - najdete alespoň jeden? Splnění cílů máte také napsané. Bylo by dobré zamyslet se ještě nad konkrétní zpětnou vazbou pro žáky - ústní slovní hodnocení při aktivitě Wordwall a k pracovním listům? Líbí se mi, že střídáte rozmanité aktivity, že ověřujete na několika místech, zda si žáci osvojili učivo. Úžasné mi přijde, že zařadíte do výuky autentický materiál - zeleninu a že budou moct žáci ochutnat. Bude to pro ně i zážitková hodina. Prosím, zapracujte si poznámky do portfolia (pro Vás), bude se hodit ke SZZ. Úkol máte splněný. S pozdravem Eliška Glatzová

6/7
Obecný cíl/obecné cíle : 1
Smysluplný konkrétní výukový cíl: 1
Správné označení formulovaných cílů: 1
Konkrétní návrh hodnocení splnění cíle/ů: 1
Konkrétní návrh zpětné vazby žákům: 0
Navržené aktivity, metody, strategie jsou v souladu
se stanoveným cílem: 1
Popis a zhodnocení postupu plánování výuky: 1