Adam Hůlka – překlad

Adam Hůlka – překlad

autor Adam Hůlka -
Počet odpovědí: 0

O TZV. „MEGA-SITE” NALEZIŠTÍCH A O TOM, JAK ARCHEOLOGICKÉ NÁLEZY NA UKRAJINĚ PŘEVRACÍ TRADIČNÍ MYŠLENÍ O PŮVODU MĚST

Vzdálená historie zemí kolem Černého moře je plná zlata. Nebo alespoň každý návštěvník významných muzeí v Sofii, Kyjevě či Tbilisi by si to mohl myslet.

V důsledku toho v těchto zemích pojem „pravěk“ (někdy také „protohistorické období“) vzbuzoval odkaz na dědictví aristokratických kmenů a velkolepých hrobek topících se v pokladu. A takové hrobky se tam také dají najít. Na západním pobřeží Černého moře se v bulharské Varně nachází zlatem překypující hřbitov, který tamní archeologové poněkud zvláštně zařazují do doby měděné – odpovídající 5. tisíciletí před naším letopočtem.

Avšak se zdá, že to není vše. Možná velkolepé hrobky válečníků nejsou tím nejzajímavějším, co pravěké dějiny této oblasti nabízí. Byla zde totiž i města. Archeologové z Ukrajiny a Moldavska na ně poprvé narazili v 70. letech 20. století. Začali tehdy totiž zaznamenávat existenci lidských osad, které byly mnohem starší a větší něž cokoli, s čím se dosavad setkali.22

Nenašly se žádné důkazy o centralizované vládě, správě, či jiné formě vládnutí. Jinými slovy, tyto obrovské osady měly všechny znaky toho, co by evolucionisté nenazvali jinak než „primitivní“ společností.

Jen stěží si zde nelze nevybavit slavnou povídku od Ursuly Le Guin zvanou Ti, kteří odcházejí z Omelas, která pojednává o imaginárním městě Omelas. O městě, které si též vystačilo bez králů, válek, otroků či tajné policie. Podle Le Guin máme jako lidstvo tendenci odepisovat takové komunity jako „primitivní“, ale o obyvatelích Omelas se toto říct nedá. „Nešlo o žádné primitivní pastýře, ušlechtilé divochy či mdlé utopisty. Nebyli o nic méně spletitými než my,“ uvedla Le Guin. Problém vidí v tom, že máme zlozvyk často považovat štěstí za cosi přihlouplého, čemuž akorát rýpalové a světaznalci přispívají.

 ——————

[22] Velká část tohoto výzkumu (publikovaného výhradně v ruštině) byla v době svého vzniku špičková. Výzkum zahrnoval letecké snímky, podpovrchové průzkumy a pečlivé vykopávky.  Pro shrnutí a popisy v angličtině viz Videiko 1996; Menotti a Korvin-Piotrovskiy 2012.