Tereza Kubrová - překlad úryvku o Le Guin

Tereza Kubrová - překlad úryvku o Le Guin

autor Tereza Kubrová -
Počet odpovědí: 0

Ursula K. Le Guin, jedna z nejznámějších oregonských spisovatelek, se narodila roku 1929 v Berkley v Kalifornii jako Ursula Kroeber. Byla nejmladší a zároveň jediná dívka ze všech čtyř sourozenců. Její rodiče byli Alfred Kroeber, známý a vlivný americký antropolog a spisovatelka Theodora Kroeber, známá především díky svým popisům Ishi, posledního člena kmene Yahi v Kalifornii.

Dřevěný domeček Kroeberových v Berkley byl místem knih, vyprávění a diskusí. Jejich letní útočiště v kopcích Napa Valley, starý ranč zvaný "Kišamiš" , bylo místem setkání nejrůznějších vědců, spisovatelů, studentů ale i kalifornských indiánů. Mytologie a legendy byly nedílnou součástí rodiny Kroeberových a Le Guin vzpomíná, že byla vychována k přemýšlení, otázkám a radosti.

Le Guin navštěvovala veřejné školy v Berkley, bakaláře vystudovala na Radcliffe College, magisterský titul získala na Kolumbijské univerzitě a poté začala svůj doktorát z francouzské a italské renesanční literatury. V roce 1953 se díky Fulbright stipendiu vydala do Francie, kde se na parníku Queen Mary seznámila s historikem Charlesem Le Guinem, který do Francie cestoval díky stejnému stipendiu. O pár měsíců později se v Paříži vzali.