Získávání a rozvíjení profesních kompetencí advokátů

Získávání a rozvíjení profesních kompetencí advokátů

von Jan Maginec -
Number of replies: 3

Abstrakt:

Závěrečná práce pojednává o profesních kompetencích advokátů, jejich získávání a následném rozvoji. Advokáti, jakožto profesionální právní zástupci fyzických a právnických osob, musí z povahy své práce disponovat rozmanitými odbornými a digitálními dovednostmi, stejně jako měkkými kompetencemi.

Teoretickým cílem práce je analýza a identifikace kompetencí, kterými disponují advokáti, způsob jejich osvojování (získávání) a rozvíjení. Praktickým cílem je definice kompetenčního modelu advokáta.

Pro naplnění cílů výzkumu byla jako optimální stanovena kvalitativní metodologie, která umožní prozkoumat zvolenou problematiku do hloubky. Jako základní výzkumná metoda byly zvoleny hloubkové rozhovory s respondenty.

Výzkumná zjištění z hloubkových rozhovorů ukázala, že advokáti  zobecňují profesní kompetence do 4 skupin - odborné znalosti a dovednosti, osobnostní kompetence, digitální kompetence a mezioborové kompetence. Advokáti jako primární způsob získávání a rozvíjení profesních kompetencí určili profesní praxi. Na základě bližšího rozpracování těchto dat byl zpracován kompetenční model advokáta.

Závěry z tohoto výzkumu, včetně prezentovaného kompetenčního modelu mohou nalézt vícero využití. Mohou sloužit advokátům samotným v procesu dalšího vzdělávání a seberozvoje, klientům advokátů, kteří na základě výstupů z kompetenčního modelu mohou vhodně zvolit advokáta dle vlastních potřeb a v neposlední řadě také České advokátní komoře, které mohou data z modelu posloužit pro nastavení procesu dalšího vzdělávání advokátů.

In reply to Jan Maginec

Re: Získávání a rozvíjení profesních kompetencí advokátů

von Dominik Dvořák -
Děkuji za zaslaný úkol. Abstrakt má dobrou hrubou strukturu, v rámci jednotlivých částí je ještě prostor pro zlepšení (úvod lze zkrátit, protože informace jsou redundantní, metodologie, ukotvení v literatuře). Podrobnosti na semináři.
In reply to Jan Maginec

Re: Získávání a rozvíjení profesních kompetencí advokátů

von Jan Maginec -
Primární studie (empirický výzkum):
Venn, R., Perez, P., & Vandenbussche, V. (2022). Competencies of Sustainability Professionals: An Empirical Study on Key Competencies for Sustainability. Sustainability (Basel, Switzerland), 14(9), 4916. https://doi.org/10.3390/su14094916

Quartey, S. H., Akuffo-kwapong, B., & Etone, D. (2022). Exploring female lawyers' competence in Ghanaian law firms: clients' perspective. International journal of the legal profession, 29(1), 103-121. https://doi.org/10.1080/09695958.2020.1863218

Sekundární studie (přehledová):
Hamilton, Neil W. (2020). The Gap Between the Foundational Competencies Clients and Legal Employers Need and the Learning Outcomes Law Schools Are Adopting. UMKC Law Review (2020), U of St. Thomas (Minnesota) Legal Studies Research Paper No. 20-04. https://ssrn.com/abstract=2828437
In reply to Jan Maginec

Re: Získávání a rozvíjení profesních kompetencí advokátů

von Dominik Dvořák -
Dobrý den, děkuji za odevzdaný úkol. Primární studie jsou identifikovány správně, i když by asi stálo za další diskusi, na které časopisy se orientovat. Pokud jde o článek Hamiltona, vyšel sice v časopisu označeném jako Review, ale není ideální přehledovou studií. On každý článek, i primární studie, obvykle obsahuje také nějakou část, která je přehledem literatury, ale v tomto článku nevidím např. transparentní popis, jak byly zdroje vybírány - chybí popis metodologie.