Public Libraries and Access for Children with Disabilities and Their Families: A Proposed Inclusive Library Model

Public Libraries and Access for Children with Disabilities and Their Families: A Proposed Inclusive Library Model

autor Tereza Benešová -
Počet odpovědí: 2

Článek: Joanne Kaeding, Diane L. Velasquez & Deborah Price (2017) Public Libraries and Access for Children with Disabilities and Their Families: A Proposed Inclusive Library Model, Journal of the Australian Library and Information Association, 66:2, 96-115, DOI: 10.1080/24750158.2017.1298399

(PDF) Public Libraries and Access for Children with Disabilities and Their Families: A Proposed Inclusive Library Model (researchgate.net)

V odpovědi na Tereza Benešová

Re: Public Libraries and Access for Children with Disabilities and Their Families: A Proposed Inclusive Library Model

autor Zuzana Valtonen -
Shrnutí článku je dle mého názoru přehledně strukturované a srozumitelné. Článek mne zaujal, jelikož jsem si sama vybrala podobnou oblast v rámci managementu knihoven. Myslím si tedy, že výběr článku je adekvátní, co se týče managementu knihoven, a to z toho důvodu, že řeší otázky implementace a organizace bezbariérového přístupu v knihovnách ze strany vedoucích. Výsledky studie mne lehce překvapily, jelikož jsem nepředpokládala, že podle výpovědí knihovníků jsou za největší překážku v rámci implementace změn považováni samotní zaměstnanci knihovny. Obecně si myslím, že téma inkluzivního přístupu je stále aktuální.
V odpovědi na Tereza Benešová

Re: Public Libraries and Access for Children with Disabilities and Their Families: A Proposed Inclusive Library Model

autor Lucie Kopecká -
Článek je strukturován přehledně a srozumitelně. Inkluze je velmi aktuální téma, setkávala jsem se s ním dennodenně v rámci studia sociální práce a následné praxi v tomto oboru. Je třeba se jím zabývat ve všech ohledech, nejen v sociálních zařízeních. O to více mě těší, že i knihovny vnímají tuto problematiku jako důležitou a podnikají kroky k tomu, aby se lidé se zdravotním postižením cítili v prostředí knihovny příjemně a vítání. K shrnutí bych měla pouze jednu výtku (nikoliv však myšlenou ve zlém), a to vůči slovnímu spojení "postižené děti", k němuž doporučuji všem zájemcům článek https://sancedetem.cz/jak-se-vyjadrovat-o-lidech-s-postizenim.