Co si myslíte o tom, že by stejnopohlavní páry měly mít stejná práva (a povinnosti) jako heterosexuálové? (Jirásková, Odstrčilová)

Co si myslíte o tom, že by stejnopohlavní páry měly mít stejná práva (a povinnosti) jako heterosexuálové? (Jirásková, Odstrčilová)

autor Martina Odstrčilová -
Počet odpovědí: 3

Myslíš si, že by lidé stejného pohlaví měli mít právo vstupovat do manželství, nebo je plně dostačující možnost uzavřít registrovaného partnerství? Měli by mít možnost adoptovat děti?

Zamysli se a odpověz, co si o této problematice myslíš, případně jaké jiné řešení bys navrhoval/a ty. Svou odpověď odůvodni.

V rozhodování by ti mohly pomoci přiložené materiály (podívej se alespoň na některé z nich):

- vysvětlivky zkratky LGBTQ aneb o kterých skupinách lidí je řeč: https://www.marieclaire.cz/lgbt-nestaci-je-tu-lgbtqiapk-jak-se-v-tom-vyznat?fbclid=IwAR0og0Kg0UXSn-Q-REOWa4yboLH1qoVyY5k2YYqfJGOi39C-LATXZ7ox7x4

- výňatek z návrhu zákona 201, kterým by se měl novelizovat aktuálně platný zákon č. 89/2012 Sb., v němž jsou zvýrazněny navrhované změny

- část nahrávky ze 100. schůze Poslanecké sněmovny ČR, na níž se projednával návrh umožňující sňatky stejnopohlavních párů (v případě zájmu je možné zhlédnout celý záznam na adrese: )

ARGUMENTY PRO:

            - https://drive.google.com/file/d/1Hct28c8DT6OAkToMn6NRsAYh8uOwn-kh/view?usp=sharing

ARGUMENTY PROTI:

            - nahrávka č. 1: https://drive.google.com/file/d/1HQj4h0FYeNqLRHWnaqlA9KfNKlmPUq71/view?usp=sharing

            - nahrávka č. 2 : https://drive.google.com/file/d/1Gryo6ENmQ_oBi-o2GCaJZfFl_gHw5ACu/view?usp=sharing

- webové stránky Jsme Fér: https://www.jsmefer.cz/

 

Tato otázka souvisí s průřezovým tématem MEZILIDSKÉ VZTAHY

Očekávané výstupy:

→ reflektuje vlastní empatičnost, pokouší se podívat na svět též očima druhého

→ respektuje jiné lidi jako svébytné osobnosti

→ respektuje svým chováním práva druhých lidí, postaví se za vlastní práva

V odpovědi na Martina Odstrčilová

Re: Co si myslíte o tom, že by stejnopohlavní páry měly mít stejná práva (a povinnosti) jako heterosexuálové? (Jirásková, Odstrčilová)

autor Adéla Sůvová -
Já si především myslím, že jsme všichni lidé. To, že je někdo heterosexuál a někdo homosexuál, není otázkou svobodné volby. Je to člověku nějak přirozeně dáno. Proto nevidím důvod, proč by homosexuálním párům měla být odepřena nějaká práva. Vedou se spory o tom, zda by se svazek homosexuálních párů měl jmenovat "manželství", když z takového svazku nemůžou vzejít děti. Podle mého názoru je to jen o tom, jak si to společnost jako celek nastaví. Stejně základem manželství je především láska, podpora a věrnost v dobrém i zlém - proč by se nemohla definice pojmu "manželství" rozšířit i na páry stejného pohlaví, které přesně tyto hlavní hodnoty sdílí a chtějí tvořit rodinu. Jsem i pro to, aby bylo homosexuálním párům umožněno adoptovat si děti. Opět k tomu mám podobné argumenty. Nezáleží na tom, jestli dítě vychovávají dvě maminky, dva tatínkové, nebo maminka a tatínek, záleží na tom, jak se ti rodiče k dítěti chovají, jaké mají jako rodina hodnoty, jestli základem jejich rodiny je láska a vzájemná podpora.
V odpovědi na Martina Odstrčilová

Re: Co si myslíte o tom, že by stejnopohlavní páry měly mít stejná práva (a povinnosti) jako heterosexuálové? (Jirásková, Odstrčilová)

autor Kristýna Cingrová -
Souhlasím s Adél, homosexuální páry by rozhodně měly mít stejná práva jako ostatní. Nevidím žádný rozumný důvod, proč by tomu mělo být jinak. Jsem pro to, aby stejnopohlavní páry mohly uzavírat manželství i adoptovat děti. Měli bychom být (jako společnost) vděční, že existují lidé, kteří jsou ochotni děti adoptovat. Nezáleží na tom, jestli to budou dvě maminky, dva tatínci nebo maminka a tatínek. Důležité je, že jsou ochotni dát dětem lásku. Pokud se někdo ohání "přirozeností", je tedy "přirozené", aby dítě vychovávala samotná maminka? Přitom je to velice obvyklé. Existují různé druhy rodin a žádná není "přirozenější" než jiná. Zároveň heterosexuální páry nejsou "víc" než homosexuální. Proč by tedy neměly mít stejná práva?
V odpovědi na Martina Odstrčilová

Re: Co si myslíte o tom, že by stejnopohlavní páry měly mít stejná práva (a povinnosti) jako heterosexuálové? (Jirásková, Odstrčilová)

autor Martin Závodský -
Souhlasím, homosexuálové by jistě právo adoptovat mít měli. Chyba je však v samotných zákonech. Jak je možné, že manželé (sezdaní) adoptovat mohou a registrovaní patneři ne? Jak k tomu následně samotné dítě přijde. Proč v registrovaném partnerství může adoptovat dítě jen jedinec? (či proč heterosexiální nesezdané páry též nemohou společně adoptovat?) Je třeba zmínit, že obojí se již děje a tak není žádný důvod k zakazování. Všichni by si měli být rovni a všichni by měli mít stejná práva. Pokud se ověří, že partneři jsou schopni dítě vychovat, nevidím důvod, proč by nemohli.