Ucelení kolektivu

Ucelení kolektivu

autor Miroslava Deckerová -
Počet odpovědí: 2

Dobrý den,

během své praxe jsem se setkala s holčičkou, která neustále kouše své spolužáky. Tudíž jí i následně spolužáci začali vyčleňovat z kolektivu. Zkusila jsem to vyřešit buďto kolektivními hrami a také tím, že jsme na pátek zavedli společné sezení v kroužku na koberci. Kde vždy každé dítě řekne 1) Buď co se jim daný týden líbilo, nebo 2) Zda bylo něco co se dětem nelíbilo, či s někým měly nějaký konflikt. Musím říct, že tato aktivita na konci týdne se osvědčila.

Chtěla bych se tedy zeptat, jestli na řešení této situace máte ještě nějaké další rady. 

V odpovědi na Miroslava Deckerová

Re: Ucelení kolektivu

autor Markéta Suchá -

Hezký den, myslím si, že vaše řešení je určitým způsobem dobré pro žáky ve třídě, jelikož mohou dát najevo holčičce, že se jim toto jednání nelibí. Jak ale v takové situaci reaguje holčička? Zkoušeli jste zjišťovat, proč takto reaguje? Nemá třeba mladší sourozence, kteří takto na ni reagují doma? Mám zkušenost osobní se sourozenci, kde právě starší dítko napodobuje mladší až nepřiměřeně svému věku. Zajímala by mě příčina toho proč takto reaguje. Řešili jste třeba  se specialním pedagogem, či školním psychologem? Velice mi v takovýchto situacích pomáhají rady těchto zkušených kolegů.

V odpovědi na Miroslava Deckerová

Re: Ucelení kolektivu

autor Marina Vavroňová -
Dobrý den,

myslím si, že holčička chce na sebe upozornit a zrovna nenašla dobrý způsob, jak to udělat. Většina těchto dětí na sebe chce upozornit většinou nejprve negativní reakci. Možná by bylo efektivnější najít důvod, proč se takhle dívenka chová. Nebo si přímo promluvit o samotě s ní, proč takovou věc dělá- jeli vůbec ke komunikaci přístupná.