Předmět: Výchova ke zdraví
Cílová skupina: žáci 8. tříd základních škol
Téma: VLÁKNINA
Generalizace/princip: Vláknina je součástí lidské potravy. Pro správnou funkčnost trávicího systému je nezbytná. Vláknina je rostlinného původu, pro lidský organismus nestravitelná. Jedná se o polysacharidy (celulóza) a oligosacharidy (Křivánková, 2017).
Pojmy: vláknina, nestravitelná složka potravy, správný průchod potravy trávícím ústrojím („přirozený čistič střev“), zácpa, potraviny s vysokým obsahem vlákniny (ovoce, zelenina, luštěniny,…)
Fakta:
- vláknina je nestravitelná složka potravy skládající se z jednotek celulózy
- vláknina působí jako čistič střev a zároveň urychluje průchod potravy
- denní příjem vlákniny v gramech u dětí je vyjádřen vzorcem „věk dítěte + 5“ (u dospělého člověka se jedná o 30 gramů)
- kvalitním zdrojem vlákniny je ovoce, zelenina a luštěniny
- vláknina zabraňuje vstřebávání tuků, cholesterolu a toxických látek ve střevě
Otázky:
- Co je vláknina?
- Z jakých látek se vláknina skládá?
- Proč je pro lidský organismus vláknina nestravitelná?
- Proč je vláknina nezbytnou součástí našeho jídelníčku?
- Jak v našem těle vláknina působí?
- Kde všude je vláknina obsažena?
- Kolik g vlákniny bychom měli přijmout, aby náš organismus fungoval správně?
- Co by se stalo, kdybychom nepřijímali v potravě žádnou vlákninu?
Zdroje:
SEK, Á. VLÁKNINA VE VÝŽIVĚ DĚTÍ.
Křivánková, R. (2017, 7. červen). Vláknina ve stravě a vše, co o ní musíte vědět. Blendea. [vid. 2021-04-15]. Dostupné z: https://www.blendea.cz/vlaknina/