Výchova ke zdraví

Výchova ke zdraví

autor Radka Merklová -
Počet odpovědí: 1

PŘEDMĚT: Výchova ke zdraví

 

Cílová skupina: první stupeň ZŠ

 

Téma: Potravinová pyramida

 

Generalizace / Princip:

Potravinová pyramida názorně vystihuje složení doporučeného množství a poměr druhů potravin vhodně složeného jídelníčku.

Potravinová pyramida názorně popisuje vše, co by měla obsahovat denní strava.

 

Pojmy: Potravinová pyramida, sacharidy, bílkoviny, tuky, vláknina, vitamíny, minerály

 

Fakta:

Potravinovou pyramidu sestavili odborníci jako názornou pomůcku. Skládá se z 6 potravinových skupin, které jsou rozděleny do 4 pater. Ke každé potravinové skupině je napsán doporučený počet porcí, kterou by měl člověk za den sníst. Na základně jsou vyznačeny potraviny, které bychom měli jíst nejčastěji. Čím výše jsou potraviny umístěny, tím méně by jich mělo v jídelníčku být.

Ke zdravému životnímu stylu nepatří jen dodržování doporučené potravinové pyramidy. Důležité je, se zaměřit na to, jak jsme fyzicky aktivní. Odlišně se stravují lidé, kteří aktivně sportují a ti, kteří ve volném čase sedí například u televize.

 

Otázky / diskuze:

 

Co nejčastěji jíte doma o víkendech?

Co doma nejčastěji jíš, když přijdeš ze školy?

Jíte doma zdravé jídla?

Kolik sníš zeleniny a ovoce?

Jak často jíš fast foody a sladkosti?

V odpovědi na Radka Merklová

Re: Výchova ke zdraví

autor Dominik Dvořák -

Vámi vybrané učivo je poměrně standardní, vyskytuje se v mnoha učebnicích. Navržené otázky sice mohou být východisko k hodině, ale nezjišťují (před)porozumění učivu. Měla byste také zařadit otázky, kterými si ověříte, zda vůbec děti na prvním stupni rozumějí pojmům jako "sacharidy", "minerály". Vhodná fakta by tedy mohla být spíše příklady potravin, které jsou na dané složky bohaté.