Tipy na četbu pro prvostupňové děti

Tipy na četbu pro prvostupňové děti

autor Lenka Zlatníková -
Počet odpovědí: 6

Aby děti začaly číst, čtení je bavilo a nebylo jen otravnou povinností, musí narazit na knihu, která je osloví. Každý má jiný vkus, ale byla bych ráda, kdyby se nám v této diskusi podařilo sestavit cosi jako seznam knih, které stojí za to dětem ukázat. Třeba i knihy, které nejsou tak notoricky známé, ale vy jste je náhodou objevili.

Za sebe bych začala:

Děti z Bullerbynu (pro ty nejmenší) – za mě asi i trochu nostalgická vzpomínka, ale taky opravdu čtivě napsaná kniha s hrdiny zhruba stejné věkové kategorie. Dnes asi opravdu pro ty nejmenší čtenáře

Můj medvěd Flóra (pro nejmenší) – pro první čtení, jednoduchý příběh o nalezeném medvědovi, pro první, druhou třídu

Tobiáš Lolness – ne pro první samostatné čtení (kniha je poměrně rozsáhlá), ale třeba čtení ve třídě na pokračování? 5. třída, nebo jako tip pro čtení doma s rodiči, nebo samostatné čtení pro zdatnější čtenáře. Ke knize je moc hezké divadelní představení Putování ve větvích (Praha, studio Alta)

V odpovědi na Lenka Zlatníková

Re: Tipy na četbu pro prvostupňové děti

autor Vratislav Vojnar -
Ahoj.
Mne na semináři ke čtení na 1.stupni zaujaly tyto tituly (četl jsem vždy jen část knihy, na přečtení celé nebyl na semináři čas).
1. - 3.ročník
Terry Jones - Bajky z divokých vajec
Ester Stará - Chrochtík a Kvíkalka
Věra Hudáčková Barochová - Terezka a Ušáček
4. - 5.ročník (spíše starší)
Eva Papoušková - Cílovníci
Ivona Březinová - Řvi potichu, brácho
V odpovědi na Vratislav Vojnar

autor Michaela Duchanová -
Ahoj,
já bych ráda doporučila sérii Prašina. Jedná se o nové knihy, ale dětmi velmi oblíbené. Sama jsem ji začala číst právě na doporučení žáka ze 4. ročníku. Je to dobrodružná kniha s dětskými hlavními hrdiny (chlapec a dívka).

autor Barbora Hladíková -
Ahoj Leni,
výborný nápad!!
Za mě přidávám skvělou Martínkovu čítanku, Alenčinu čítanku či knížku Dětem ( cca pro 1. - 3. třídu)
Dále pro starší děti mi připadají fajn různé komiksy jako například Čtyřlístek nebo nestárnoucí Deník malého poseroutky.
Pro děvčata mi přijde moc pěkná série Heidy.

autor Simona Hrabáková -
Za mě a mou zkušenost z družiny a čtení po obědě přidávám návrhy na četbu, které nejsou přímo genderově zaměřené a baví holčičky i kluky:

Exupéry - Malý princ
Trnka - Zahrada
Zmíněné Děti z Bullerbynu nebo knížky s různými večerníčkovými hrdiny (Rumcajs, Bob a bobek)...

Před nedávnem jsem absolvovala školení ohledně literatury pro děti a mládež (bohužel pro druhý stupeň), ale přednášela blogerka a překladatelka Petra Zallmanová a její příspěvky jsou k dohledání na https://www.facebook.com/opicimatka. Ta sleduje současnou beletrii pro děti a i když není přímo literární vědkyně (což by možná bylo na škodu), má ty knihy opravdu zmapované a hodnotí i úroveň knih. Doporučuji sledovat :)

Hezký den.

autor Karolína Handíková -
Ahoj,
za mně určitě "Útěk Kryšpína N." od I. Březinové, to je vhodné tak od 4. třídy (můj názor), ale knížka skvělá, sama jsme jí četla dvakrát. Pro mladší dítka bych doporučila "Medvěd, který nebyl" od F. Tashlina.
Pokud bychom chtěli zapojit nějaké kratší texty, tak doporučuji kouknout po různých pohádkách z jiného kraje - Indické pohádky, Indiánské pohádky, Keltské pověsti, Čínské pohádky.
Naopak bych dávala pozor na takové ty klasiky, které děti znají, a potom je to moc nebaví. :)
Hezký den všem.

autor Jana Zahoranská -
Ahoj, děkuji za skvělé tipy.

momentálně mám prvňáčky - a moc se nám líbí zpracováním - kniha Ježibaba Poletucha a jiné pohádky. (https://hravevhlave.cz/jezibaba-poletucha-pohadky/jezibaba-poletucha-vstup/)
- je k tomu sešitek s úkoly pro předškoláčka, prvňáčka i druháčka!
Jedná se o čtení s porozuměním. Děti to moc baví. Krom mé, ze které čteme, jsme teď objednali 20 kusů i pro další využití na četbu v hodinách, či na prázdniny.

- pro 4-5 třídu - bych doporučila knihu - Strašidelná chůva (Tolonen, Tuutikki ; Portál, 2018) - až na ta krkolomná jména, to bavilo i mého dyslektického syna, který normálně moc nečte) - existuje i 2.díl, a snad dotisknou i 3.díl