Přírodověda - ZŠ (5. ročník)

Přírodověda - ZŠ (5. ročník)

autor Simona Škoudlínová -
Počet odpovědí: 0

Předmět: Přírodověda (5. třída)

Cílová skupina: Základní škola

Téma: Vesmír - Souhvězdí

Generalizace/princip:

V současnosti se hvězdná mapa skládá z takzvaných souhvězdí - obrazů složených z jasnějších hvězd, pomáhajících pozorovateli zorientovat se na hvězdném nebi. Význam souhvězdí byl zprvu především mytologický - souhvězdí znamenalo bájnou postavu, zvíře či věc, které byla zajištěna věčná sláva přenesením na nebeskou klenbu. V dnešní době však souhvězdí chápeme spíše jako jednotlivé oblasti oblohy - obdobu "okresů" či "států" na mapách pozemských. Své názvy si souhvězdí nesou z dob starého Řecka. Také Slunce je hvězda, je ze všech hvězd naší planetě nejblíže. 

Pojmy:

Vesmír, Slunce, souhvězdí, Velký vůz, Malý vůz.

Fakta:

Lidé od nepaměti zvedali hlavy k obloze. Dohadovali se, co tam nahoře je, jak je to velké, kam až to sahá, kolik je tam Sluncí, kdo drží na nebi hvězdy, kam se ztrácí Měsíc. Řadu z těchto otázek už vědci zodpověděli, mnohé jsou ale dodnes velkou neznámou. 

Vzdálenost hvězd se měří ve zvláštních jednotkách  - světelných rocích. Ze Slunce k nám světlo letí 8 minut, z blízkých hvězd několik roků a z hodně vzdálených hvězd i mnoho tisíc let. Nestejná jasnost hvězd je daná jejich různou vzdáleností od Země. Hvězdy se odlišují svou velikostí, astronomové je pojmenovali jako v pohádce.

Příklad: Skupinám hvězd se říká souhvězdí. Za jasné noci každý z nás najde na nebi Malý vůz. Ale ne každý už ví, že patří do souhvězdí Malého medvěda. Nejjasnější hvězdou Malého vozu a jeho poslední hvězda oje se jmenuje Polárka.

Velký vůz je součástí souhvězdí Velké medvědice.

 

 Návrh otázek:

1. Vysvětlete, proč některé hvězdy na noční obloze jasně svítí a jiné sotva vidíme.

2. V jakých zvláštních jednotkách se udávají vzdálenosti hvězd.

3. Vyjmenuj názvy některých souhvězdí.

4. Je pravda, že Slunce je hvězda.