Dospěláci při online výuce

Dospěláci při online výuce

autor Vratislav Vojnar -
Počet odpovědí: 9

Dobrý den.

U některých žáků během online hodin sedí za počítačem jeden z rodičů, či babička. Jelikož se jedná a o druháčky a třeťáky, tak chápu, že někteří potřebují pomoci s připojením,...apod. Je možné, že někteří dospělí chtějí mít dítě pod kontrolou, aby opravdu dělalo, co má. Bohužel, někteří svým dětem radí, či komentují, co děláme. Samozřejmě tímto jednáním nepomáhají vůbec nikomu. Dotyčným jsem psal email a žádal je, aby nechali žáka pracovat samostatně, že vše neslyším jen já, ale i ostatní žáci a není to dobrý příklad. Leč u některých ani toto nepomohlo. Mohu udělat něco více?

Děkuji za případné tipy.

V odpovědi na Vratislav Vojnar

Re: Dospěláci při online výuce

autor Lucie Robová -
Dobrý den,
mohu tuto situaci posoudit z obou stran. Jako matka vím, že děti potřebují trochu dohled. Doma bývá více rozptylujících podnětů než bývá ve škole a soustředění se udržuje hůře. V stávající nekonečné situaci jsou myslím unavení úplně všichni a udržet pozornost při online výuce je náročné. Každopádně jsem přesvědčená, že by rodiče neměli zasahovat do výuky. Je to přeci jen vyučování a do školy s dítětem rodič také nechodí. Zkusila bych zapůsobit taktně na děti.
Z druhé strany, jako vyučující, musím říci, že ztrácím energii neustále kontrolovat děti, jestli dávají pozor, jestli jsou připojené, jestli mohou mluvit, jestli mě slyší. Ukrajuje to čas z vyučovací hodiny a já si stále více uvědomuji, jak mi chybí frontální výuka. V tomto případě jasně cítím, kde je v pozadí rodič a dítě se soustředí a kde není a dítě odpadá. To je podnět, s kterým by Vám mohli být rodiče nápomocni. Být dozor pozornosti a né vědomostí.:)
Musíme vydržet a doufat, že se tato situace změní a my budeme učit před živými dětmi, bez rodičů.
Hlavu vzhůru a pevné nervy!
Robová Lucie
V odpovědi na Vratislav Vojnar

Re: Dospěláci při online výuce

autor Anna Rýdlová -
Zdravím Vratislave,

myslím si, že by nebylo na škodu v hodině oslovit rodiče, at' dítě nechají pracovat samostatně - aspoň já to takto vyřešila s jednou babičkou od žáka z 3.třídy. Neustále dítěti napovídala, ale bohužel někdy i špatně :D. držím palce a pevné nervy snad se brzy děti vrátí do školy a bude to vše lepší. :)

Krásné Velikonoce
V odpovědi na Vratislav Vojnar

Re: Dospěláci při online výuce

autor Adéla Vondrušová -
Dobrý den,
myslím, že tuto situaci zažíváme skoro všichni učící. Nejste v tom sám! :) Jelikož je distanční výuka už dlouhá, mnoho dětí vymýšlí zábavnější aktivity jako jsou hry, YouTube, atd., proto je u některých dětí rodič jako dozor užitečný a naopak jsem rodiče vyzývala, aby děti sem tam chodili kontrolovat, pokud jsou doma.
Ale z druhé strany chápu, že povídání do výuky není příjemné, sama jsem to zažila. Přímo ve výuce jsem vyzvala napovídajícího tatínka, ať si vezme židli, sedne si před monitor a učí se s námi, ale v opačném případě, ať nás neruší a nenapovídá. Děti se pobavily a zabralo to. Poradila bych Vám nepsat e-maily, ale zvednout telefon a rodičům to vysvětlit osobně. Jakmile je to mířené přímo a rodič se Vám například omluví, nebo slíbí, že si na to dá pozor, je to od něj určitý závazek a máte větší šanci, že to přestane.

Přeji Vám úspěšné vyřešení situace a pevné nervy.
V odpovědi na Adéla Vondrušová

Re: Dospěláci při online výuce

autor Viktorie Henzlová -
Dobrý den,
také jsem se tímto setkala z vyprávění mých kolegynin učitelek, že rodiče mají nemístné poznámky a mají tendence dětem radit. Často rodiče nejsou vidět, kamera je nastavená na děti a oni jen vedle nic nakukují a "pomáhají". Neuvědomují si, že to dítěti víc škodí než pomáhá. Na výzvu připrav si pracovní list, dítě sedí čeká, až ho rodič podá. Ve škole mu ho přeci také nikdo podávat nebude. Nevede to dle mého názoru k dostatečné a nutné samostatnosti dětí. Pokud rodiče radí, často jim to bylo sděleno skrz děti. Např: Výborně, ale příště ať je z tvojí hlavy a ne z tatínkovy, ty to přeci zvládneš sám!
Setkala jsem se i faktem, kdy rodiče konstatovali, že je výuka dítěte baví, protože sami nemají teďka, co na práci.
V odpovědi na Vratislav Vojnar

Re: Dospěláci při online výuce

autor Gabriela Sabolová -

Dobrý den, 

děkuji za podnětný příspěvek. Jelikož učím na prvním stupni a na online jsme již potřetí, mám stejný problém. Důvodů, proč se rodiče účastní online výuky, je vícero. Jak píší ostatní, může jít o snahu pomoct, zvědavost, nebo potřebuju kontrolovat práci dítěte. V naší třídě se snažíme využívat prvky kooperativního vyučování, zadávat kreativní úkoly a nechat děti, aby si na řešení přišly samy. Pokud u dítěte sedí dospělý a odpovědi mu našeptává, okrádá své dítě o možnost diskutovat se svými spolužáky, zkoumat a spolupracovat na hledání řešení. Když jsem na třídních schůzkách rodičům argumentovala tímto důvodem, většina to pochopila a stáhli se do pozadí. 

Gabriela Sabolová

V odpovědi na Gabriela Sabolová

Re: Dospěláci při online výuce

autor Jana Hodačová -
Já sama online výuku svých dětí nesleduji. Stalo se mi, že můj syn měl být zkoušený z prvouky a tak jsme se se to spolu učily. Docela dobře to uměl a tak se nemusel bát. Večer však za mnou přišel a říká mi: ,,mami, nemohla by si mi zítra radit?´´ Já jsem mu na to řekla: ,,tak to určitě ne! Ty to umíš, tak se neboj. To zvládneš.´´ Druhý den dostal jedničku a byl rád. Ono to láká i některé děti. Myslí si, že jim rodiče budou radit, když jsou doma. To ale není správné a vůbec těm dětem nepomohou. Toto bych řekla všem rodičům, kteří to dělají.
V odpovědi na Vratislav Vojnar

Re: Dospěláci při online výuce

autor Miroslava Deckerová -
Dobrý den,
já bych asi zkusila vždy na začátku hodiny po připojení dětí oslovit přítomné maminky, babičky atd. Aby opustili místnost, kde se děti učí, nebo alespoň nechali děti pracovat samostatně.
V odpovědi na Vratislav Vojnar

Re: Dospěláci při online výuce

autor Alena Bednářová -
Hezký den Vratislave,

napadá mě varianta, která se stala mě, když jsem požádala paní učitelku, u které jsem vykonávala praxi, že bych chtěla na její online hodiny. Ona sama s tím problém neměla, ale musela požádat rodiče dětí. Od jednoho rodiče přišla jasně záporná odpověď, že si to určitě nepřeje a nesouhlasí s tím, jako důvod byla konkrétně odpověď "špehů máme již doma dost!"
Napadá mě tedy varianta, zda tam rodiče, či prarodiče nesedí schválně z toho důvodu, aby nekontrolovali děti, ale naopak učitele jaké mají otázky, atp.
Jako další variantu vidím v tom, že přímo zkušenost v učení nemám, ale napadá mě reakce, kterou zažívám v osobní komunikaci. Například se zeptám dítěte "copak jste dneska měli dobrého ve školce?" a než se dítě stihne nadechnout, odpoví mi jeho maminka "dneska měli čočku, takže vůbec nic určitě nesnědl!" - Moje reakce je taková, že se podívám na maminku a odpovím jí se slovy, jako kdybych mluvila k dítěti, "jé tak to je škoda, čočka je moc zdravá a tvoje maminka ji má moc ráda, příště alespoň ochutnáš, viď JAROUŠKU?" Každý pochopí hned a na další otázku mi odpoví už vždy dítě, nebo alespoň matka mlčí. Co tedy toto využít při výuce? když odpoví babička, tak bych řekla něco ve stylu "ano Maruško, tvojí babičku už to paní učitelka očividně naučila, myslíš, že ti dá prostor se to také naučit a zvládneš to stejně tak dobře sama, MARUŠKO?" možná, že když se při výuce obrátíte také přímo na dotyčného, tak se trošku zastydí a pochopí... pokud ne, tak už zbývá se asi jen modlit, aby nepřišla čtvrtá vlna. Držím palce.
Hezký večer
V odpovědi na Vratislav Vojnar

Re: Dospěláci při online výuce

autor Barbora Hálková -
Dobrý den,
Musím říct, že jsem měla spíše opačný problém. Doučuji chlapečka z druhé třídy- prozatím online. Zatím skoro při každé hodině je vidět, že mu po pokoji, kde s počítačem sedí, běhají sourozenci a hrají si. On se pak samozřejmě nedokáže soustředit. Když jsem o tom mluvila s maminkou, že bych byla ráda, kdyby byla poblíž (i třeba pro případ, že by selhalo spojení), maminka se vším ochotně souhlasila. Nicméně další hodiny probíhaly tak, že byl chlapec v pokoji naprosto sám a maminka byla vidět oknem na zahradě...

Barbora Hálková