Kvalitativní výzkum Štrofová

Kvalitativní výzkum Štrofová

autor Helena Štrofová -
Počet odpovědí: 4

Why is compliance with occlusion therapy for amblyopia so hard? A qualitative study

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2082779/

Cíl: Prozkoumat vnímání a zkušenosti rodičů s okluzní terapií pro léčbu amblyopie u dětí.

Metody: Polostrukturované rozhovory s 25 rodinami dítěte s amblyopií léčeného na specializované klinice. Rozhovory zkoumaly vnímání amblyopie a její léčby rodiči a jejich zkušenosti s okluzí oka.

Rozhovory byly nahrávány a doslovně přepisovány.

Analýza dat byla založena na metodě konstantní komparace za pomoci softwaru pro kvalitativní analýzu. Analýza naznačila, že lze rozlišit šest hlavních typů strategií: vysvětlení; normalizace; odměna; přizpůsobení okluze; zavedení rutiny a získání pomoci od okolí.

Velmi těžko se mi hledal výzkum kvalitativní, podobný mému. Nakonec jsem našla alespoň téma oční, kde využívali polostrukturované rozhovory, které bych také chtěla ve svém výzkumu využít v kombinaci s pozorováním o implementaci mého navrhnutého nástroje. Líbil se mi popis vnímaných zkušeností s rodiči, s nimiž se jako oční lékařka setkávám a odpovídá praxi. Bohužel v textu nejsou popsané otázky polostrukturovaného rozhovoru, což mne mrzí, neboť bych mohla najít insipraci.

Štrofová Helena

V odpovědi na Helena Štrofová

Re: Kvalitativní výzkum Štrofová

autor Anna Nožičková -
Zdravím Heleno,
uvažujete pouze o dotazování rodičů nebo i dětí? V článku jsou příklady odpovědí, které na mne působí dojmem, že by bylo velice vhodné slyšet i názor dítěte samotného. Rozhodně to není snadné a nevím o jak staré děti se jedná ve vašem výzkumu. Taky to ve mně vyvolávalo pocit, že u některých obtíží hodně záleží i na určitém výchovném přístupu rodiče.
Hezký den, Anna.
V odpovědi na Anna Nožičková

Re: Kvalitativní výzkum Štrofová

autor Helena Štrofová -

Dobrý den, děkuji za dotaz. Toto není můj výzkum, ale výzkum, který jsem našla. Jistě by zde bylo vhodné zkoumat i pocity dětí na tuto léčbu.

V mém výzkumu budeme testovat kvantitativně nástroj v rukou speciálních pedagogů k detekci očních vad a kvalitativně bych chtěla posoudit jeho praktičnost/použitelnost v praxi speciálních pedagogů a to cestou polostrukturovaných rozhovorů a pozorování implementace tohoto nástroje právě s těmi speciálními pedagogy.

Hezký den, Helena

V odpovědi na Helena Štrofová

Re: Kvalitativní výzkum Štrofová

autor Jaroslava Swoboda -
Dobrý den Heleno, máte již osobní zkušenost s nějakým SW na vyhodnocování dat získaných polostrukturovaným interview? Článek něco zmiňuje, víte o tom více? (MA using QSR N5 software,19 and was independently validated by MDW.). Také budu asi volit tento způsob výzkumu a ráda bych nějakého automatického nástroje využila. Děkuji, Jarka Swoboda
V odpovědi na Jaroslava Swoboda

Re: Kvalitativní výzkum Štrofová

autor Helena Štrofová -

Dobrý den,

děkuji za otázku. Bohužel zatím nemám žádné osobní zkušenosti s programy na vyhodnocování dat získaných polostrukturovaným interview. Doufám, že v tomto kurzu nám budou některé doporučeny. Hezký den, Štrofová Helena