Teorie nálepkování

Teorie nálepkování

autor Filip Špitálský -
Počet odpovědí: 0

Stejně jako při hodině jsem si vybral teorii nálepkování. Už přesně nevím, jak jsem to rozebíral tehdy, tak je možné, že to třeba vezmu z úplně jiného úhlu pohledu. Zjišťoval jsem si něco více o této teorii a doufám, že se tedy v rozebírání daného příkladu neminu v aplikaci s jejím využitím. 

Co je po prvním přečtení textu jasné je, že nálepkou pro Pavla je "nezvladatelné a agresivní dítě". Tuto nálepku mu zjevně přisuzují všichni členové rodiny. Jenže podle teorie nálepkování se Pavel už nějakou dobu chová nezvladatelně právě kvůli té nálepce samotné. Protože se za nezvladatelného začal považovat i sám. Ale jak se stalo, že k té nálepce přišel?

Vzhledem k 5 různým předškolním zařízením, ve kterých byl a nyní je, bych si dovolil tvrdit, že primárním problémem nebude vztah Pavla k ostatním dětem. Myslím si, že je to chování, které bylo již ovlivněno nálepkou při těch primárních podnětech. Tedy, přesuňme se k rodině.

Pavel žije v domácnosti s dvěmi sestrami a matkou. Otce vídá jednou za dva týdny. Osobně mám pocit, že jádro celého problému vězí právě v absenci mužského vzoru ve výchově. Respektive vzor tam je, ale jen jednou za dlouhou dobu a Pavel si může vzít z tatínka špatný příklad. Jeho otec je totiž zastáncem pravidla přísných trestů a tak má Pavel pocit, že jakožto muž může ostatním členům rodiny činit to samé. Jeho otec bije Pavlovy sestry, když dělají problémy, tak proč by jim nemohl ublížit i Pavel, že? Matka absolutně nemá čas pochopit vzorce chování jednoho dítěte, když se musí starat o tři děti ve školním věku v extrémně malém bytě. Otec onálepkoval ji jako neschopnou výchovy syna a matka to přijímá a sama říká, že neví, co má dělat. 

Četl jsem někde tady zajímavou myšlenku - jak onálepkovat Pavla jinak, aby se situace vyřešila? Podle mě musejí pochopit, že Pavel je "dítě, co funguje podle vzoru svého otce" a vidí v sobě tedy to samé, co mu řekne jeho otec, že je. K tomu bych zároveň změnil nálepku matky na to, že je "vyčerpaná výchovou" a možná bych zkusil navrhnout snížení úvazku otce a nechal matku se vrátit na částečný úvazek do práce, ať zkrátka pořád nemá celou domácnost na starost úplně sama. Ale zase, aby jim takříkajíc nespadla střecha na hlavu.