Dítě s autismem

Dítě s autismem

autor Karolína Skokanová -
Počet odpovědí: 1

Dobrý den,

již jsem se setkala s autistickým dítětem. Minulý rok s námi na tábor jel Oliver, kterému je již několik let diagnostikovaný autismus. Musím říct, že práce s ním nebyla jednoduchá. Často nespolupracoval, nechtěl plnit táborové úkoly, jeho tým tím samozřejmě trpěl. Jediným pozitivem bylo, že s námi jel i jeho starší bratr. Malý Oliver s ním byl na pokoji a pokud bylo nejhůř, starší brácha vždy pomohl. Myslím si, že i díky tomu zvládl Oliver celý týden na táboře. Oliver byl celou dobu hodně odtažitý. S dětmi se příliš nekamarádil (i když většinu zná ze školy) a s námi (s vedoucími) se také moc bavit nechtěl. Občas se seknul, vztekal se a odmítal cokoliv dělat.

Samozřejmě vím, že je každé dítě jiné, ale chtěla bych se zeptat, jestli má někdo z vás více zkušeností s autismem u dětí a byl by ochotný poradit, jak nejlépe s tímto dítětem zacházet. Jak ho přimět plnit úkoly a zároveň na něj netlačit a nedělat něco proti jeho vůli?

Předem děkuji za odpověď.

Karolína Skokanová

V odpovědi na Karolína Skokanová

Re: Dítě s autismem

autor Kateřina Teplá -
Ahoj Kájo,
já osobně jsem se s dětmi s autismem nesetkala, ale kolegyně v práci má syna s autismem, bohužel se tato situace nedala řešit jinak něž asistentem. Myslím si, že člověk, který s dítětem pracuje by měl mít speciální vzdělání v dané oblasti.