Mobilní telefony

Mobilní telefony

autor Tereza Štufková -
Počet odpovědí: 11

Dobrý den, 

chtěla bych se zeptat, jak řešíte s dětmi, když během hodiny používají mobilní telefony. V dnešní době má chytrý telefon každé dítě. Děti mi, ale nosí mobilní telefony na tréninky a během přestávky je často používají. Myslím si, že chodí na tréninky a kroužky, aby spolu trávily čas, komunikovaly mezi sebou, hýbaly se a nebyly na telefonech. Snažím se s dětmi řešit tento problém domluvou a zavedli jsme dřepy, ale pořád se stává, že děti při pauze mobil vytáhnout. Setkáváte se také s tímto problémem? Jak jej řešíte? 

V odpovědi na Tereza Štufková

Re: Mobilní telefony

autor Petr Boor -
Ahoj Terko,
myslím, že je to všude stejné. Je potřeba neustále připomínat a napomínat. Děti jsou slabé a snadno podlehnou svodům mobilu. Mobilní hry a soc. sítě to jsou obrovské svody, a jestliže rodiče nechávají děti doma trávit hodiny s těmito přístroji, není divu, že začínají býti na nich závislí.
Petr
V odpovědi na Tereza Štufková

Re: Mobilní telefony

autor Kateřina Hájková -
Ahoj Teri,
také jsem se s tím již setkala, naštěstí ale stačilo napomenout. Pokud máte na kroužku normálně šatny na převlékání, asi bych jim "nařídila" tam mobily nechávat. Pokud ne, nebála bych se telefony před tréninkem vybrat či povinně vypnout, je to ale trochu práce navíc a děti se pak mohou hodně vztekat. Jinak dřepy či běhání mi také přijdou dobré, neplatí to ale bohužel na všechny.
Snad se to brzy zlepší, Kačka
V odpovědi na Kateřina Hájková

Re: Mobilní telefony

autor Lucie Feixová -
Dobrý večer,
myslím si, že v tomto ohledu může dost napomoci ředitel školy, který dá jasná pravidla, kdy se telefon může či nemůže používat. U nás ve škole je to v hodinách, ale i o přestávkách zakázané a děti to ve velké většině respektují. Samozřejmě jsou i výjimky, které řešíme domluvou. Každopádně nepovolit a trvat si na svém.
V odpovědi na Tereza Štufková

Re: Mobilní telefony

autor Alena Bednářová -
Ahoj, jelikož neučím, tak nemohu odpovědět z obvyklé situace, nicméně dobrovolně hlídám ve družině (vzniklé pro děti zdravotníků) a tam si pravidla určuje ten, kdo zrovna hlídá. Já jim nastavila určitý čas a poté museli něco se mnou vytvářet, či jít cvičit. Někteří velice znechuceně, z počátku neposlouchaly, ale pak si zvykly a telefony v mé přítomnosti schovávali do tašek dobrovolně. Záleží tedy asi na tom, jak jsou zabaveni jinak. Přestávky slouží jim, tak bych třeba zkusila dohodu - jedna přestávka s telefonem, jiné ale nikoliv. Pokud to nebude fungovat, tak zákaz úplný, pak se třeba ještě rádi vrátí k jedné.
Alena
V odpovědi na Tereza Štufková

Re: Mobilní telefony

autor Olga Provazníková -
Dobrý den.
Za mě mobilní telefony jednoznačně ne. Nemáme zákaz používání ve školním řádu, ale s dětmi v ŠD máme dohodu, že je nepotřebujeme, jsme spolu proto, že si chceme spolu hrát a povídat. Mám ve družině druháčky a zatím se nenašel nikdo, kdo by naši dohodu nechtěl respektovat. Když výjimečně mobil použít potřebují (zavolat nebo napsat rodičům, ukázat kamarádovi něco zajímavého...), zeptají se a potom není problém to respektovat. Naštěstí toho nezneužívají. Jsem přesvědčená, že jim ve družině mobil nechybí a ani rodiče nemají na naši dohodu námitky.
V odpovědi na Tereza Štufková

Re: Mobilní telefony

autor Anna Fišerová -
Ahoj Terez,
myslím si, že jednoduché řešení tvého problému je mít nějakou krabici/ košíček, kam ti děti odevzdají na začátku své mobily. U nás v oddíle jsou nastavená pravidla, kdy na schůzky děti mají mobily, protože po schůzce velká část odchází sama domů. To však neznamená, že děti mají povoleno být na mobilu během schůzky a jak děti, tak rodiče vědí, že pokud uvidíme během schůzky mobil v ruce, mobil sebereme a vrátíme ho na konci schůzky. Co se týče výprav, upozorňujeme rodiče na to, že děti mobil nebudou potřebovat a že ho na začátku výpravy vybíráme a vracíme na konci. Vždy je možné nás kontaktovat v případě nutnosti :D. Jediní, kdo mají u sebe telefony jsou instruktoři, kteří je však používají jen v případě, kdy to potřebují k nějaké aktivitě, či my potřebujeme mít jistotu, že se jim bude možnost dovolat.
Anička
V odpovědi na Tereza Štufková

Re: Mobilní telefony

autor Lucie Prokšová -
Ahoj Terý,

osobně patřím mezi ty, co telefony v průběhu výuky neakceptují vůbec. Pozoruji sama na sobě, jak mobilní telefon odvrací moji koncentraci od učení v případě, že ho mám v jeho průběhu u sebe. Zkoušela jsem na sobě, co by mi mohlo pomáhat k tomu, abych telefon v průběhu učení tolik nekontrolovala. Vyzkoušela jsem právě i taktiku, kterou popisuješ ty, a to taktiku trestů ve chvíli, kdy se na telefon podívám. Neměla jsem ale pocit, že tato taktika funguje, protože jsem telefon i tak měla pořád u sebe a bylo těžké odolat tomu, abych se na telefon nekoukla, když jsem slyšela třeba cinknutí zprávy. Proto jsem zkusila něco, co funguje jak na mě, tak i na děti. Stanovila jsem si pro sebe určitý čas (např. 30 minut), kdy na telefonu vypnu data a nechám ho v průběhu učení na tuto dobu v jiné místnosti. Po této době mohu telefon opět chvíli zkontrolovat a poté pokračovat v učení třeba dalších 30 minut. Při doučování jsem tedy zavedla podobnou taktiku, děti před vyučováním nechají telefony v kuchyni a mohou se na ně podívat až po skončení výuky. Ve větší skupině, se kterou pracuješ ty, bych vyzkoušela donést košík, do kterého budou děti telefony před tréninkem odevzdávat a zpět je dostanou až po něm. Možná se ze začátku budou trošku vztekat, ale myslím si, že si na to při dalších tréninzích zvyknout a v průběhu tréninku si na ně ani nevzpomenou.

Lucie
V odpovědi na Tereza Štufková

Re: Mobilní telefony

autor Zuzana Tkadlecová -
Dobrý den Terezo,

řešili jsme v naší škole stejný problém a vyřešili jsme to upravením školního řádu. Myslím, že se tam nemůžou telefony vyloženě zakázat, ale napsaly jsme, že pokud si dítě přinese jakékoliv chytré zařízení (telefony, tablety, volací hodinky) do školy může je využít jen v případě nouze po domluvě s učitelem. Když má dítě nějaký problém tak telefonát rodičům probíhá z našich služebních telefonů, ale někteří rodiče mají klid, že mají děti telefon u sebe, protože tam jsou různá sledovací zařízení, ale zároveň jsme se vyhnuli zbytečným konfliktům při stoprocentním zákazu. Doporučila bych tenhle problém řešit plošně s nadřízenými. Držím palce!

Hezký večer
Zuzana
V odpovědi na Tereza Štufková

Re: Mobilní telefony

autor Petra Veverková -
Dobrý den Terezo,
Určitě se jedná o palčivý problém. Sama ještě neučím, tak nemám konkrétní zkušenosti. Jak píšou někteří kolegové výše, určitým řešením je obrátit se na nadřízeného (ředitele) a stanovit nové pravidlo, kterým se bude používání mobilních zařízení řídit. Osobně bych nejdříve zkusila nějaké pravidlo zavést jen ve vašem kolektivu. Promluvila bych si o tom s dětmi, aby pochopily moje důvody a nechala bych je, aby sami stanovily, jak budou mobilní zařízení v hodinách a přestávkách používat. Věřím, že pokud pravidlo vzejde přímo od dětí, bude pro ně snazší ho respektovat.
S pozdravem Petra Veverková
V odpovědi na Tereza Štufková

Re: Mobilní telefony

autor Gabriela Rosenthalerová -
Ahoj Teri,
měla jsem ten stejný problém u holek v mém týmu. Přišly do věku, kdy pro ně bylo nejvíce zajímavé jen to, co je online.
Musím říct , že ony u jednoho telefonu dokázaly sedět všechny, takže spolu ten čas v podstatě trávily, ale i tak se nám to samozřejmě nelíbilo. :D Nakonec stačilo jen to, že jsme jim zakázaly telefony v tělocvičně. Ze začátku se jim to tedy moc nezamlouvalo, ale myslím, že samy pak přišly na to, že je to tak lepší. Řekla bych, že ani ty dřepy nejsou špatný nápad! Jen když tam ten telefon nebudou mít, tak je to ani nebude lákat.
Snad to bude lepší! :)
V odpovědi na Tereza Štufková

Re: Mobilní telefony

autor Kateřina Teplá -
Ahoj Terezko,
Já osobně nemám telefony u dětí ráda, odvádí jejich pozornost. Myslím si, že by bylo dobré si s nimi budˇ sednout a domluvit se, že telefony se používají ve volném čase po kroužku a že během něj je nikdo používat nebude, pokud by to nezafungovalo, možná by nebylo od věci vyzkoušet řešení Aničky Fišerové.