Preventivní programy pro ohrožené rodiny

Preventivní programy pro ohrožené rodiny

autor Alena Málková -
Počet odpovědí: 0
  1. 1.      Program pro mládež – Nebezpečí alkoholu-Služba nabízí spolupráci základním a středním školám.
  2. 2.      PORTUS PRACHATICE-Zajišťuje pestrou nabídku aktivit směrem k rodinám, dětem a mládeži v oblastech předcházení nežádoucímu chování.
  3. 3.       STŘED, z. ú. Třebíč-poskytuje pomoc v náročných životních situacích rodinám a jejím členům.

 

 

 REFLEXE RODINY

Co se vám vybaví, když se řekne rodina? Koho si představíte?

Pod termínem rodina si představuji rodiče s dětmi, které vážou vzájemné pozitivní emociální vztahy, kde se rodiče starají o děti, vychovávají je a odměnou jim je vděčnost dětí. Dítě vychovávané v harmonické rodině dostává lekce pro svůj budoucí život v dospělosti. Učí se mužskému či ženskému způsobu přejímání životního stylu svých rodičů. Děti v harmonické rodině se seznamují s prací v domácnosti, poznávají hodnotu peněz, učí se chodit nakupovat apod. 

Na svou dceru jsem byla čtyři roky sama. Nikdy mě nenapadlo, že bychom někdy něco nezvládaly, ale poté co jsem se znovu vdala můžu říct, že už bych nikdy neměnila a rodina je pro mě vším.

Jak přemýšlíte nad tradiční a netradiční rodinou? Normální a nenormální rodinou? Co se Vám s těmito pojmy asociuje?

Tradiční rodina je pro mě otec, matka a děti.  Podle mého názoru klesá počet rodin v tradičním slova smyslu a stále více dětí vyrůstá v prostředí, kde partneři žijí podle jiných pravidel. Volnější partnerský  svazek je sice považován za šťastnější oproti manželství, z pohledu času však méně stabilní.

Co se týká normální a nenormální rodiny, teď nastává otázka, jakým způsobem můžeme nazvat rodinu homosexuálů a lesbiček kteří vychovávají děti. Zda je tento vztah normální nebo nenormální. Sama za sebe mám v tomto tématu hodně velký zmatek a vlastně ani nevím, k čemu bych se přiklonila.

Další pojetí nenormální rodiny může být výskyt nežádoucích jevů. Lze ji obecně chápat jako rodinu, kde není plněna (nebo je nežádoucím způsobem plněna) některá z jejích základních funkcí, a kde dochází k závažným problémům v jejím fungování, a to v míře vážně ohrožující rodinu jako celek a především vývoj dětí.