Preventivní programy a reflexe rodiny

Preventivní programy a reflexe rodiny

autor Simona Soukupová -
Počet odpovědí: 0

1. Centrum pro rodinu a sociální péči z. s. - podpora fungování rodiny, manželství a vztahů
2. Spirála, Ústecký kraj, z. s. - zřizovatel Centra krizové intervence a Intervenčního centra

Reflexe rodiny:

Co se vám vybaví, když se řekne rodina? Koho si představíte?

Když se řekne slovo rodina, hned si představím mého životního partnera, mou sestru, mamku, tátu a přítelovu rodinu. Rodina je pro mě základ všeho. Pro rodinu jsem schopna udělat vše, i když mám zrovna jakékoli povinnosti, rodina zavolá a já jsem hned k dispozici. Jednou plánujeme s přítelem mít vlastní rodinu, vím, že role maminky je těžká, ale hrozně se na tuto novou etapu těším. Hlavně na to až budeme kompletní. :) 

Jak přemýšlíte nad tradiční a netradiční rodinou? Normální a nenormální rodinou? Co se Vám s těmito pojmy asociuje?

Tradiční rodina je podle mého názoru tak, kde je matka, otec a dítě/děti. Za netradiční rodinu by někdo pomohl považovat, kde jsou rodiči homosexuální páry, je jen jeden rodič ať už z jakýchkoli důvodů. Poté rodina, kde jsou děti i z předchozích vztahů obou rodičů, kde najednou z dvou sourozenců má dítě sourozenců najednou třeba 5. 

Normální rodina je taková, kde se neobjevují jakékoli rizikové faktory, na ohrožení vývoje a zdraví dítěte. Matka a otec mají funkční vztah, mají stálý příjem, zázemí a podobně. V nenormální rodině může dojít k ohrožení vývoje patologickými jevy (závislost, gamblerství..). Takové rodině by měl pomoci někdo z venčí, jako například OSPOD.