agresivita u dítěte

agresivita u dítěte

autor Lucie Feixová -
Počet odpovědí: 3

Dobrý večer, 

v družině pracuji už osm let, ale ještě nikdy jsem se nesetkala s tak násilným chováním jako je u jednoho chlapce z první třídy. Neustále ostatní napadá, jak slovně, tak fyzicky. Mnohokrát jsem s ním hovořila a snažila se zjistit příčinu jeho chování. Mluvila jsem i s maminkou, která chlapce také příliš nezvládá. Pokud je chlapec sám, chová se dobře, ale v kolektivu, když děti nedělají co on chce, je jak nepříčetný. Co se dá v takovém případě udělat? nemá někdo podobnou zkušenost?

V odpovědi na Lucie Feixová

Re: agresivita u dítěte

autor Zuzana Zemanová -
Zdravím,
u nás v oddíle jsme měli chlapečka, který mlátil děti, když nedělali, co chtěl. A celkově kazil program. Po dohodě s rodiči jsme ho, když zase začal být agresivní, vzali za roh a zeptali jsme se ho proč to dělá a čekali, až bude ochotný se jít omluvit a slíbit, že už to neudělá. Když jsme to udělali 3x a on strávil dost času, že na děti neviděl a neustále ho sledoval jeden dospělý, najednou to přestal dělat. Ale jednak byl celkem malý, takže se dal ještě formovat a "nesekl se", když jsme ho odvedli. A další načí výhodou bylo, že jsme si mohli dovolit poslat jednoho člověka jenom s ním.
V odpovědi na Lucie Feixová

Re: agresivita u dítěte

autor Kateřina Hájková -
Dobrý den,
souhlasím se Zuzkou, tento postup by mohl pomoci. Dále mě napadá určení si pravidel a hranic, které by neměl překračovat. Domluvila bych se se všemi dospělými, abyste na jeho chování reagovali všichni stejně, někdy mají děti tendenci jen zkoumat, jak který dospělý zareaguje. Nevím, zda v tomto případě pomohou tresty, často u dětí agresivní chování vyvolá právě strach či hněv. Rozhodně bych dále komunikovala s maminkou a řídila bych se tak, aby chlapec měl stejná pravidla doma i ve družině. Pokud nic nepomůže a bude nadále velmi násilný, asi bych ho raději poslala k odborníkům, nikdy není jisté, zda z toho dítě vyroste.
V odpovědi na Kateřina Hájková

Re: agresivita u dítěte

autor Karolína Pavlíková -
Dobrý den,

také souhlasím. Dítě zjišťuje, kam až může zajít a mnohokrát si užívá pozornosti dospělého. Záleží také proč to dělá, co stojí za tímto chováním jehož projevem je pak následná agrese. Důvody můžou být různé, nikdy nevíte, jak se k němu chovají doma, zda tělesné tresty jsou u nich "normální", nebo na něj nezbývá pozornost a on si ji vynucuje, atd.
Pokud nemůžete zjistit, co na něj platí, tak bych také volila variantu návštěvy u odborníka. Pokud je maminka ochotná s ním pracovat a zajímat se, tak by to mohlo být dobré řešení. Bohužel ale kolikrát je reakce opačná.