Vystavení traumatu

Vystavení traumatu

autor Kristýna Jiránková -
Počet odpovědí: 0

Jako jednu z mnoha organizací, věnující se prevenci traumatu u dětí, jsem zvolila Centrum Locika (http://centrumlocika.cz/) nejen z důvodu přehledných postupů a jasných informací ohledně šetření a řešení problémů, ale také z důvodu vizuální atraktivity webové stránky, kde je vše přehledně prezentováno (na rozdíl od webových stránek Bílého kruhu bezpečí).

Tato organizace poskytuje své služby dětem a rodinám v souladu s Úmluvou o právech dítěte a dalšími právními normami, které definují nejlepší zájem dítěte a jeho ochranu. Prevence je soustřeďována zejména na „zvyšování informovanosti rodičů a posilování jejich rodičovských kompetencí, zejména ve vztahu k zajištění bezpečí dítěte“, „zvyšování informovanosti dětí (poučení o nepřípustnosti násilí, kontakty na další místa, kam se může obrátit)“ s cíli zastavit násilí v rodině, pomoci dítěti vyrovnat se s dopady násilí a snížit tak míru jeho traumatizace, ale také pomoci oběma rodičům a podpořit jejich rodičovské kompetence a na toto navazujícím snížením rizika přenosu násilného chování do další generace.

Centrum Locika společně s Nadací Terezy Maxové dětem a CTP Invest realizuje od roku 2019 projekt Dětství bez násilí, který bude ukončen v roce 2021. Tento projekt je určen pro děti, které jsou ohroženy domácím násilím. V těchto službách pomáhají dětem a všem členům rodiny, kteří se do spolupráce zapojí, odborně způsobilý pracovníci v Praze. Avšak dětí s touto tragickou zkušeností stále přibývá, proto v rámci projektu byl i zapracován proces rozšiřování služeb do dalších lokalit.

Aktualizace:
Organizace Locika se soustředí především na děti, které byly traumatizovány - měly jakoukoliv zkušenost např. s domácím násilím, ať už v roli svědka nebo oběti, na které bylo domácí násilí pácháno. Z této zkušenosti si samozřejmě dítě odnáší traumata, která je potřeba řešit. Narušené vztahy v rodině mohou zapříčinit ztrátu důvěry v kohokoli z rodiny, proto jsou v našem státě zřízené organizace, které se na tyto děti soustřeďují a věnují jim dostatek času a pomoci.

Děti mohou Lociku kontaktovat přes e-mail, Facebook, telefonní linku nebo se dostavit osobně (organizace sídlí na Praze 7). Služby jsou bezplatné. Děti, jež byly vystaveny traumatu, nacházejí pevnou půdu pod nohama skrze rozhovory s odborně způsobilými pracovníky Lociky, malují si, modelují z hlíny a také se zde potkávají s dětmi, které do Lociky přivedly podobně smutné okolnosti. Právě při hře a v interakci s kamarády se děti učí regulovat své emoce, rozvíjet sociální dovednosti a vyrovnat se se stresem. Formuje se jejich identita a je podporována jejich sebejistota. Při navazování vtahů s ostatními dětmi zažívají modely vztahů, které jsou dobrovolné a rovnocenné - na rozdíl od vztahů v domácnosti, kde dochází k různým projevům domácího násilí (ať už emočně nebo fyzicky laděného).

Na tomto odkazu: http://centrumlocika.cz/main-menu/koronavirus Locika zvěřejnila velké množství rad, tipů a obrázků, které mají za úkol podpořit rodiny v době koronavirové krize. Protože je pohyb lidí omezen a spousta z nich zůstává zavřená doma, hraje tato separace domácnosti od okolí do karet násilí, které se může stupňovat. Locika nabízí možnosti, jak předcházet úzkostem a vyhroceným situacím. Pracovníci Lociky vytvořili pracovní sešity pro děti, které jim mají pomoci s uklidněním a stabilizací. Jejich příspěvky také cílí na autoregulaci a děti, které zažily právě traumatické události.