Día de los Muertos

Día de los Muertos

autor Aneta Beranová -
Počet odpovědí: 2

Dobrý večer, já osobně jsem trávila Dušičky tak, že jsem se vydala na hřbitov, kde mám položené své blízké. Ale zde bych chtěla vložit odkaz na mexický svátek Día de los Muertos, jelikož se mi líbí, jak dokáží smrt "oslavit". 

https://www.national-geographic.cz/clanky/obrazem-v-mexiku-umi-oslavovat-i-smrt-berou-ji-jako-soucast-zivota.htm 

V odpovědi na Aneta Beranová

Re: Día de los Muertos

autor Jana Tauschová -
Mexický svátek mrtvých, který se řídí heslem, že smrti není třeba se bát a dělat, že neexistuje, ale je lepší ji pořádně oslavit a přijmout jako součást života. Je to svátek, který spojuje rituály původních obyvatel Ameriky a křesťanské tradice. Do Ameriky je přivezli španělští kolonizátoři v čele s Kryštofem Kolumbem. Je to svátek plný barev, kostlivců a tance, krásné znázornění tohoto svátku můžeme vidět ve filmu "Coco", kde je průběh oslavy mrtvých krásně vidět.
V odpovědi na Jana Tauschová

Re: Día de los Muertos

autor Kamila Severová -
Ja bych jeste doplnila par informaci ohledne toho svatku. Tradice kultu smrti pochazi jiz s predkolumbovskeho obdobi. Dle aztecke mytologie ovlivnene tolteckou kulturou odchazeji zemreli do jinych svetu. Tyto kultury totiz vnimaly cas cyklicky, jako nekonecne kolo cyklu smrti a znovuzrozeni. Nevnimaji tedy smrt jako zanik existence a neboji se ji. Jeste bych doplnila, ze v anglosaskych zemich se slavi Halloween, v zemich ovlivnenych rimsko-katolickou cirkvi se uctivaji zesnuli Svatkem vsech svatych , po kterem prichazi Pamatka vsech zesnulych. Celkem se jedna o 3 slavnostni dny, ktere zacinaji 31. rijnem.