Vystavení traumatu

Vystavení traumatu

autor Kristýna Vighová -
Počet odpovědí: 0

Bylo velmi těžké vybrat si pouze jednu organizaci, která se věnuje prevenci traumatu u dětí. Nakonec jsem si však vybrala Dětské krizové centrum (https://www.ditekrize.cz/). 

Dětské krizové centrum poskytuje krizovou pomoc, sociálně aktivizační služby, linku důvěry, sociálně právní ochranu dětí, právní poradnu a také zdravotnickou sekci. Stránky jsou velmi přehledné. Informace si najdou, jak děti tak nějací starší lidé, kteří s technologiemi moc neumí. Takže dle mého názoru se může obrátit kdokoliv a informace mu budou jen k užitku. 

Organizace se zajímá především prevencí, která je realizována na úrovni prevence primární, sekundární i terciální. Primární prevence zahrnuje především obecné výchovné, vzdělávací, osvětové a poradenské aktivity zaměřené zejména na nejširší veřejnost. Dále se zabývá zvyšováním informovanosti širokých skupin populace o problematice syndromu CAN. Sekundární prevence se zaměřuje na rizikové jedince a skupiny osob, u nichž je zvýšená pravděpodobnost, že se stanou pachateli nebo obětmi trestné činnosti či neadekvátního zacházení; dále se zaměřuje na sociálně patologické jevy (např. drogové a alkoholové závislosti, šikanu, dysfunkčnost v rodině, výskyt rizikových faktorů v prostředí dítěte ..), na duševní zdraví či poruchy a nemoci (úzkostné poruchy, depresivní poruchy, sebepoškozování..). Terciální prevence se zaměřuje na předcházení dalšímu vystavení dítěte ohrožujícím faktorům, atakám fyzického, psychického a sexuálního násilí; věnuje se také minimalizací či eliminací rizikových faktorů. Dále se zabývá druhy prevencí jako je sociální, zdravotní či situační prevence a pomoc obětem trestných činů. 

Velmi mě pak zaujala informace týkající se počtů obětí/telefonátů/konzultací apod. V loňském roce v ČR bylo nahlášeno více než 9 500 případů týrání, zneužívání a zanedbávání dětí (odhaduje se však, že skutečný počet je 10x větší). Prostřednictvím Linky důvěry pak bylo přijato 64 000 hovorů. A posledním důležitým číslem je počet dětí, kterým ročně dětské krizové centrum pomůže  - 346 dětí. 

Doplnění: Hlavní oblastí centra je poskytování služeb ohroženým dětem a jejich rodinám, zároveň se snaží o preventivní působení a vydávají různé preventivní materiály, které jsou vhodné i do školství (např. komiksy, které jsou k dispozici i online). Prevence zahrnuje zejména aktivity související s procesem socializace, sociální integrace, sociálních dovedností a kompetencídále se jedná o změnu podmínek (např. společenských, ekonomických) pro dítě, které ho ohrožují. Sociální prevence je nedílnou součástí odborné péče o uživatele v DKC, zejména sociální práce.