Etiketizační teorie

Etiketizační teorie

autor Ondřej Vlk -
Počet odpovědí: 0

Etiketizační teorie.

Zkusím se na Pavla a jeho příběh podívat optikou etiketizační teorie (labelling theory).

 

Mnou vybraná teorie bude zdůrazňovat objektivní fakt vyloučení ze čtyř předškolních zařízení. Označení důvodů proč byl vyloučen pak bude deviací, odchylným chováním, sociální deviací. Pavel bude chlapec s identifikovanou deviací. Zřejmě porušil předpisy předškolních zařízení.

Z příběhu se nedovídáme proč má Pavel odklad nástupu školní docházky. Je to snad  na základě toho, že už je označen, identifikován jako problémový? Čeká se že se jeho chování zlepší? Nebude už patologické? Nevíme.

Etiketizační teorie bude zřejmě zdůrazňovat i to, že je pro své sestry, vlastně i matku vnímán jako osoba s odchylným chováním. O případném otcově označení, identifikací Pavlovi deviace nevíme nic.

Jako téměř kruciální se jeví otázka sekundárního labellingu. Je velmi žádoucí, aby Pavel neměl ve škole nálepku problémové osoby. V návaznosti na vývojovou teorii by bylo výtečné, kdyby měl Pavel co nejdříve možnost dospět k bodu obratu. Pokud by mu bylo pomoženo, dokážu si představit, že alespoň ve škole by mohl být onálepkován velmi kladně. Třeba se bude dobře učit, bude pomáhat slabším… Když bude podporován a v sociálním prostředí školy „paradoxně“ přenálepkován, jeho životní dráha nabere ten lepší směr.

Přál bych mu to 😉