slovotvorba

slovotvorba

autor Barbora Teclová -
Počet odpovědí: 1

Zdravím,

k mému příjemnému překvapení mi morfematická část nečinila žádné problémy, kromě slova "nezhubněme", které jsem rozebrala původně stejně jako Martin.
Do slovotvorby potřebuji ještě proniknout, převodovka mi také dala zabrat - nikdy by mě nenapadlo něco jako "převodová skříň". Mám stejný dotaz jako Magdaléna, mezi "slovník" a "slovo" jsem vložila ještě "slovní", je to chyba?

Děkuji Vám za prezentace, opravdu mi pomáhají utřídit si mé zmatené znalosti, které získám ze skript:-)

V odpovědi na Barbora Teclová

Re: slovotvorba

autor Hana Dufková -
Barčo, děkuju za odpověď i komentáře. Ke SLOVNÍKU jsme právě napsala Majdě, kopíruju:

Děkuju za upozornění na N u SLOVNÍKU! Byla bych spíš pro to, aby byl SLOVNÍK odvozen přímo od SLOVA produktivní příponou -NÍK. Vyloučit druhé řešení ale nelze, zachycuje to tak i ten morfematický rozbor. Někdy je rozdíl mezi -NÍK a -ÍK obtížné určit. U osob bych určitě byla pro to, že jeden krok je celé -NÍK, srov. ZEĎ a ZEDNÍK, podle toho pak i VODA a VODNÍK, nikoli přes VODNÍ.

Mám radost, že prezentace pomáhají. Klidně si pište, co Vás kdy kde zarazí, je nejlepší probírat konkrétní případy.