slovotvorba

slovotvorba

autor Klára Černá -
Počet odpovědí: 1

Zdravím,

jak v morfematice i ve slovotvorbě jsem měla chyby, ale nedají se asi úplně jednotně shrnout (není to vždy stejný typ chyby).

Často mi dělá problém rozlišit pádovou a rodovou koncovku a nezapomínat na kmenotvorné sufixy u sloves.

U slovotvorby mám asi největší problém s rozeznáním transflexe. Není mi jasné, jestli můžu slovotvorný proces označit za transflexi i v případě, že jde o odebírání koncovky/kmenotvorného sufixu.

V sekci slovotvorby (ve cvičení 1) u slova sušenka nerozumím tomu, proč není v první fázi slovotvorného procesu užito transflexe, přestože se na konec přidává koncovka -a.

Děkuji za Váš čas

V odpovědi na Klára Černá

Re: slovotvorba

autor Hana Dufková -
Kláro, děkuju za detailní zpětnou vazbu i dotazy.

U těch koncovek by snad mohlo pomoct formální pravidlo: pádové jsou u substantiv, adjektiv a některých zájem a číslovek, osobní a rodové jsou výhradně u sloves. Ve slovesném tvaru "byla umyta" je koncové -a rodová koncovka, u adjektiva "umytá" je koncové -a pádová koncovka.

Ano, transflexe je i proces, kdy se kmen nebo koncovky odebírají, např. z HRADIT na HRAD, ze SKOČIT na SKOK.

SUŠENKA je utvořena slovotvornou příponou -KA z adjektiva SUŠENÝ, takže tam se uplatňuje víc než koncovka, a to celý slovotvorný sufix, proto je to sufixace. Možná jsme ale špatně porozuměla dotazu, prosím, kdyžtak ho upřesněte.

Je super si ty věci ukazovat na konkrétních případech, prosím, pište si cokoli, na co narazíte a nebude to jasné. Probereme to v konzultaci.