jak používat platformu KUDO

jak používat platformu KUDO

autor Kateřina Ešnerová -
Počet odpovědí: 0

KUDO je jedna z platforem, která se využívá pro simultánní tlumočení na dálku (remote simultanous interpreting = RSI). O tlumočení na dálku se teď vzhledem k situaci hodně mluví i v Čechách a v zahraničí se jednalo o poměrně dost využívaný tlumočnický mód i před epidemií koronaviru. Proto mi přijde fajn, abyste si vyzkoušli její použití, když je ta možnost (KUDO poskytlo zdarma licenci EMCI univerzitám).

KUDO je platforma, kterou vytvořili tlumočníci konkrétně pro simultánní tlumočení na dálku (na rozdíl např. od funkcionality v ZOOMu, která je spíše dodatkem k primárně videokonferenční platformě). Její obsluhování je tedy pro tlumočníka, který někdy seděl v kabině, velmi intuitivní. KUDO zároveň reaguje na současnou situaci, takže původně třeba neumožňovalo poslouchat zároveň tlumočení a originál (což je potřeba, když chcete poslouchat kolegu v kabině, ale kvůli koronaviru nesedíte v jedné místnosti), ale teď na této možnosti pracuje.

Abyste mohli platformu KUDO použít v online hodině, projděte si jejich webinářem: https://kudo.thinkific.com/courses/Onboarding

Absolvování webináře vám zabere cca 1,5 hodiny. Velmi polopaticky vám vysvětlí, co ta platforma umí a jak ji používat. Před naší společnou online hodinou tedy webinář absolvujte. Na jejím začátku si rychle všechno projdeme a vyzkoušíme, ale určitě už byste měli z webináře vědět, co a jak, ať se tím zase moc nezdržujeme.

Ve webináři se také hodně řeší technické požadavky na všechny zúčastněné. Dává to smysl - u tlumočení na dálku platí, že je jen tak dobré jako nejslabší článek celé komunikační situace - jinými slovy stačí jeden řečník s mizerným internetem, který sedí v rušné místnosti, a tlumočník nepřetlumočí nic, ani kdyby se přetrhnul.

Je mi jasné, že si kvůli jedné online hodině hned všichni nepoběžíte koupit nóbl sluchátka s mikrofonem. Jestli něco stojí za to řešit, je to internetové připojení. Z několika zkušeností s KUDO jsem zjistila, že internetové připojení je z těch všech možných proměnných asi ta nejdůležitější (např. na jednom školení jsem používala obyčejná sluchátka a integrovaný mikrofon v notebooku, ale protože mám dobrý internet, můj zvuk byl hodnocen jako lepší, než u kolegů s lepším mikrofonem). Pokud tedy jen trochu můžete, připojte se přes kabel a ne přes WiFi a požádejte další uživatele internetu ve vaší domácnosti, aby po dobu trvání online hodiny nedělali nic internetově náročného. Pevně věřím, že to bude fungovat v pohodě - KUDO by mělo být na přenos dat méně náročné než třeba ZOOM.

Pokud byste měli k platformě na základě absolvování webináře jakékoli dotazy nebo připomínky, tak pište do fóra.