- Z následujících situací vyberte ty, kde se jedná o ostré lineární uspořádání a kde ne a své tvrzení zdůvodněte. Sledujte různé JEDNOTLIVÉ SITUACE spolu nesouvisející.
a) Děti, postavte se do řady, hezky jeden za druhého.
- Chybné zadání. Pokud dáváme dětem pokyn „POSTAVTE SE DO ŘADY“ znamená to, aby děti vytvořily řadu, tzn. aby se postavily jeden VEDLE druhého. Pokud bychom chtěli, aby děti stály hezky jeden ZA druhým, museli bychom dát pokyn „POSTAVTE SE DO ZÁSTUPU“.
- Ostré lineární uspořádání to podle mne není, protože není přesně určeno, kde kdo má stát.
b) Františku, ty budeš první, a ty Lucinko, budeš poslední z celé třídy.
- Tato situace taktéž není ostře lineárně uspořádaná, protože opět chybí konkrétnější zadání a podmínka (např. postavte se dle velkosti, Františku, ty budeš první a ty Lucinko, budeš poslední z celé třídy).
c) Děti, postavte se do řady od okna směrem ke dveřím.
- Tento pokyn není pro ostré lineární uspořádání. Je zde sice určen přesný směr, ale opět není určené kritérium, jak a kde kdo má stát.
d) Děti, na každou šprušli na žebřinách zavěste jeden šáteček a podíváme se, který z nich je níž, než lustr.
- Zde se nejedná o ostré lineární uspořádání, protože se porovnávají pouze šátky s lustrem, ale už se neporovnává každý prvek mezi sebou (šátek s šátkem).
e) Děti, zastavte se, kde právě stojíte, a řekněte mi, kdo z vás je ke mně nejblíž, kdo potom a kdo pak, …
- Opět ostré lineární uspořádání (prostorové), protože se zde objevují porovnávání jako kdo je nejblíž, kdo nejdál --> porovnává se každý zvlášť a u každého se určuje přesné místo stání.
f) To jsem děti zvědavá, jak rychle se budete obouvat, podíváme se, kdo je rychlejší než kdo.
- Opět ostré lineární uspořádání (časové), protože se porovnává rychlost mezi všemi dětmi.
g) Tak děti, tady máme Toníka, ten je nejstarší, a Barušku, která je z vás nejmladší.
- Taktéž ostré lineární uspořádání (časové), protože je zde protikladná dvojice --> nejstarší – nejmladší=vztah mezi dětmi je jasně daný.
h) Každé dítě drží v ruce svůj obrázek. Uspořádáme se podle počtu barev na obrázku.
- Tato situace je ostře lineárně uspořádaná, protože zde je pravidlo nebo podmínka daného uspořádání.
i) Podívejte se na to, co všechno je pod stolem.
- Tato situace není ostře lineárně uspořádaná, protože zde nejsou vyjmenovány prvky ani jejich pořadí či směr.