Co a jak si psát?

Re: Co a jak si psát?

autor Kateřina Newland Ešnerová -
Počet odpovědí: 0

Dobrá práce - společně jste krásně shrnuli vše podstatné. V případě potřeby se tedy k této diskusi můžete vracet jako ke studnici notační moudrosti ;)

Za sebe bych ráda vypíchla několik věcí, které zazněly, ale určitě by neměly zapadnout:

  1. K čemu je nám notace?
    • Naprosto souhlasím, že notace hraje i psychologickou roli - tj. víme, že se máme o co "opřít" (a taky co držet v ruce, kdyby se nám snad klepala ;) Na druhou stranu bychom si na zápis neměli vytvořit až nezdravou závislost - i tady platí všeho s mírou. Stejně jako je dobré vědět, že se mohou spolehnout na svůj zápis, je i dobré vědět, že se mohu spolehnout na svou paměť.
  2. Co si psát?
    • Obecně bych připomněla, že psát bychom si měli pouze to, co jsme pochopili (ono těžko si zapsat něco, co člověk nepochopil). Takže, jak u mnohých z vás zaznělo, v momentě, kdy nerozumím/nechápu, je potřeba si psát míň, počkat si, až originál zpracuji, a pak si to stručně poznamenat.
    • Kromě toho je dobré zahrnout do zápisu i "provozní poznámky" - např. si označit, kde si nejsem něčím jistá, abych se mohla následně řečníka zeptat, nebo kde jsem ve fázi zápisu nepřišla na klíčový termín, takže ho budu muset vymyslet až při tlumočení.
  3. V jakém jazyce?
    • Máte naprosotu pravdu, že většinou to bude mix několika jazyků a symbolů.
      • Výhodou symbolů je, že nás nesvádějí k interferencím. Na druhou stranu ne pro každého je únosné mít na každou druhou věc symbol.
      • S "volbou jazyka" (většinou to není úplně vědomá volba - člověk se např. snaží, aby převažoval cílový jazyk, ale když není zbytí, vyřeší to jinak) souvisí, kdy tlumočník udělá většinu tlumočnické práce - jestli před zápisem, nebo až při tlumočení.
      • Při volbě jazyka může hrát roli samozřejmě i to, že některý jazyk bude úspornější (pokud to švédština řekne nejúsporněji, proč se omezovat pouze na Aj nebo ČJ - švédské slovíčko pak působí de facto jako symbol).
  4. Jak?
    • To už je skutečně velmi individuální. Přijde mi fajn mít systém symbolů, který vám umožní ze stávajících symbolů snadno vytvořit nový (např. mám symbol pro člověka a symbol pro ekonomiku a jejich kombinací vzniká ekonom).
    • A pokud byste se chtěli se symboly inspirovat, tak tady je na ně krásný "symbolovník": http://www.symbolovnik.cz/