Odchody učitelů z profese

Odchody učitelů z profese

autor Petra Sýkorová -
Počet odpovědí: 8

Pro svoji rešerši jsem si vybrala téma "Odchody učitelů z profese".

V odpovědi na Petra Sýkorová

Re: Odchody učitelů z profese

autor Tamara Bujňáková -
Milá Petro,
děkuji Ti za tvou rešerši – velmi oceňuji její přehlednost a srozumitelné shrnutí hlavních zjištění studie. Text je bohatý na informace a systematicky rozdělený do logických celků, což čtenáři výrazně usnadňuje orientaci v problematice.
Ráda bych Ti přesto doporučila dvě drobné úpravy, aby Tvá pečlivá a poctivá práce byla zcela v souladu se zadáním:
Zkontroluj, prosím, citaci článku podle normy APA 7 – zdá se mi, že aktuálně není plně v souladu s požadavky.
Text překračuje stanovený maximální rozsah znaků – navrhuji jeho mírné zkrácení, například v části s výčtem faktorů.
Jinak je to opravdu velmi kvalitní práce – děkuji za inspiraci!
V odpovědi na Tamara Bujňáková

autor Petra Sýkorová -

Milá Tamaro, 

moc děkuji za zpětnou vazbu, máš pravdu v obou bodech. 

Citace dle normy APA 7 (viz foto), která je vytvořená "citací pro plus", se zdá být skutečně podezřelá, ale jak ověřit, zda je možné se vůbec na nějaký citační zdroj spolehnout? :) Můžeš mi  dát, prosím, tip?

Pokud jde o zkrácení textu, pak naprosto souhlasím, že je zbytečně dlouhý, ač jsem ho krátila, seč mi síly stačily, všechny informace se mi zdály důležité :), pokusím se to příště vylepšit .)

image.png

autor Tamara Bujňáková -

Ahoj Petro,

nevím, jestli je to 100% spolehlivý způsob, ale ráda používám k vytvoření citace Centrální vyhledávač elektronických zdrojů v SISu, přijde mi, že zatím vždy citaci vytvořil v souladu s požadovanou normou. 

Hezkou neděli,

T.

autor Michaela Němcová -
Ahoj Petro,
děkuji za přehledné a systematické zpracování tohoto zajímavého tématu. Zaujalo mě mezinárodní pojetí tohoto výzkumu, které ukazuje na řadu společných charakteristik a faktorů, které odchod učitelů provází. Také oceňuji, že jsi zvolila poměrně nový výzkum. Tamaře i já děkuji za zajímavé doporučení na citaci ze SIS. Já jsem vycházela ze zdroje, který byl uveden v zadání k tomuto úkolu vč. příkladů citací (https://pedagogika.phil.muni.cz/media/3281525/upv_apa_manual.pdf).
Ať se ti daří.
Míša

autor Lucie Chvojková -
Petro, tvoje rešerše na téma Odchody učitelů z profese je velmi dobře zpracovaná a přesně odpovídá zadání. Jasně strukturuješ výzkumnou otázku, metodologii i hlavní zjištění a přehledně zachycuješ komplexitu celé problematiky, včetně faktorů na úrovni jednotlivce, školy i širšího systému. Oceňuji výběr tématu i zvoleného zdroje – přehledová studie z Orbis scholae je kvalitním a relevantním textem. Tvoje rešerše pro mě byla jasnou volbou při výběru článku a komentáře, protože se mě osobně hluboce dotýká. Téma odchodu z učitelské profese je pro mě velmi aktuální – sama o něm často přemýšlím, protože vnímám učitelství jako nesmírně náročnou práci v relativně nestabilním prostředí, která navzdory svému významu není adekvátně ohodnocena. Tvoje shrnutí mi pomohlo uvědomit si, že v těchto úvahách nejsem sama, a dodalo mi širší perspektivu opřenou o výzkum. Přeju ti hodně zdaru ve finále. Lucka 

autor Kateřina Hrmová -
Milá Petro,
tvá rešerše je velmi pečlivě zpracovaná a je vidět, že ses tématem důkladně zabývala. Výzkumnou otázku i cíl jsi popsala jasně a srozumitelně, stejně tak i metodologii a charakteristiku respondentů. Shrnutí hlavních nálezů je přehledné a členěné podle logických oblastí, což usnadňuje orientaci v textu. Vybraný článek je odborný a aktuální, rešerše má odpovídající rozsah, odpovídá na všechny zadané otázky a obsahuje správně uvedený bibliografický odkaz. Text se dobře čte a je strukturovaný. Pro mě osobně je přínosné vidět shrnutí faktorů ovlivňujících setrvání učitelů v profesi, protože mi to pomáhá přemýšlet o mé vlastní práci a o tom, jak si v profesi udržet motivaci a spokojenost.
Katka

autor Jana Zrůstková -
Ahoj Petro, tvoje rešerše na téma odchodů učitelů z profese se mi moc líbila – působí přehledně, srozumitelně a je vidět, že jsi si dala záležet na pečlivém zpracování. Oceňuji, jak systematicky jsi rozčlenila hlavní faktory ovlivňující odchody učitelů a jak jsi doplnila konkrétní příklady i odkazy na autory, což textu dodává na odbornosti. Líbilo se mi, že jsi popsala jak metodologii, tak i výběr studií, ale možná bych ocenila, kdyby tam byla výzkumná otázka napsaná výslovně jako otázka. Také by bylo fajn přidat nějakou krátkou úvahu nebo komentář k tomu, co tě na výsledcích zaujalo nebo co považuješ za nejzásadnější. Jinak ale opravdu povedená práce.

autor Jana Stará -
Nedodrženo kritérium délky textu a citace dle normy. Nemusíte se spoléhat na aplikace, stačí se podívat do norny a podle ní citaci vytvořit, případně citace bvygenertované aplikací zkorigovat dle normy., Je zcela zžřejmé, že v citaci musí být názecv článku. Dále jste pracovala s článkem, který nereferuje o e,pirickém výzkumu, ale metavýzkumu. To ovšem nebylo v zadání jasně stanoveno, takže OK. Jen jste nemohla odpovědět na všechny staovené otázky. 'Za to ovšem body nestrhávám.
Celkem 3 body.