Klement Alexandrijský a jeho díla

Klement Alexandrijský, celým jménem Titus Flavius Clemens (asi 150–215) pocházel pravděpodobně z Athén. V mládí cestoval za vzděláním do hlavních středomořských center vzdělanosti. V Alexandrii konvertoval ke křesťanství zřejmě pod vlivem křesťanského filozofa a exegety Pantaina, jehož byl podle Eusebiovy zprávy žákem i nástupcem (HE 5 11,2 a 6 13,2). Klement je prvním alexandrijským křesťanským teologem a učitelem, jehož texty se z velké části dochovaly. Dochovala se tři hlavní díla:

Protreptikos (Pobídka Řekům): Protreptikos je filozofický žánr užívaný Aristotelem, Epikúrem, stoiky i Ciceronem a jeho cílem bylo podnítit čtenáře ke konverzi k filozofii. Prvky protreptiku mají i spisy křesťanských apologetů. Klementův Protreptikos je kritikou řeckého náboženství a představuje křesťanství jako náboženství božského Logu, které navazuje na řeckou filozofii a dovádí ji k dokonalosti.

Paidagógos (Vychovatel): Paidagógos byl otrok, který učil děti správnému chování a vodil je do školy. Spis představuje druhé stádium Klementova výchovného programu a podává výklad zásad praktického života a křesťanské morálky. Klement doporučuje umírněná pravidla prostá radikálního odmítání hmotného světa typického pro gnostické skupiny a markionity.

Strómateis (Stromata): Spis o 7 knihách (8. kniha sestává jen z logických a metodologických poznámek zaměřených proti skepsi) představuje rozsáhlejší výklad Klementovy teologie, která prezentuje křesťanství jako gnósis založenou na víře a podporovanou přirozeným poznáním řecké filozofie a židovským Písmem.

Dále se dochovaly Klementovy drobnější spisy: Excerpta ex Theodoto (Excerpta ze spisů valentinovce Theodota a dalších gnostiků s Klementovými komentáři) homilie Quis dives salvetur (Který boháč bude spasen? – homilie na Mk 10,17–31), Eclogae propheticae a fragmenty z exegetického díla s titulem Hypotypóseis, ve kterém Klement uváděl Pantainovy výklady Písma (podle zprávy Eusebia z Caesareie byly Hypotypóseis souhrnným výkladem všech knih Písma včetně některých spisů, které dnes pokládáme za nekanonické.