5. Struktura pravidel

Pravidla jsou rozdělena do dvou základních částí a deseti sekcí s kapitolami podle logiky konceptuálních modelů. První část se věnuje atributům entit. Atributy jsou v podstatě vlastnosti entit, díky nimž můžeme jednak entity pojmenovat, popsat, jednak i vyhledat.

Druhá část se pak věnuje vztahům mezi entitami. Jedině vztahy v konceptuálním modelu dokáží přesně vymezit sémantický obsah entit. Pokud máme např. entitu osoba, pak až přesnými vztahy v modelu lze vymezit, že se jedná o tvůrce vůči dílu, vlastníka vůči jednotce apod. Nestačí pouze jméno osoby, které je v RDA chápáno spíše jako atribut (tedy vlastnost) entity.

První část pravidel se svými instrukcemi se příliš od AACR neliší. Ovšem druhá část svým důrazem na identifikaci vztahů mezi entitami v mnohém AACR překračuje. Pokud se AACR dělí na část popisnou a selekční, pak v RDA toto neplatí. V první části RDA se řeší identifikace atributů všech zahrnutých entit (tzn. např. i struktura jména osoby v selekčních polích), stejně tak v druhé části pak vztahy všech zahrnutých entit.

I. část - Atributy (bod 0.5 RDA)[1]

1) Sekce 1 pokrývá atributy provedení a jednotek, které se nejčastěji používají k identifikaci informačního zdroje (kapitola 2 v RDA), k výběru zdroje podle požadavků uživatele s respektem k formátu a nosiči (kapitola 3 v RDA) a k získání zdroje (kapitola 4 v RDA).

2) Sekce 2 pokrývá atributy děl a vyjádření, která jsou nejčastěji používána k identifikaci díla nebo vyjdáření (kapitola 6 v RDA), k výběru díla nebo vyjádření podle požadavků uživatele s respektem k obsahu (kapitola 7 v RDA).

3) Sekce 3 pokrývá atributy osob (kapitola 9 v RDA), rodin (kapitola 10 v RDA) a korporací (kapitola 11 v RDA), které jsou nejčastěji používáný k identifikaci těchto entit.

4) Sekce 4 pokrývá atributy pojmů (kapitola 13 v RDA), objektů (kapitola 14 v RDA), událostí (kapitola 15 v RDA) a míst (kapitola 16 v RDA), které se nejčastěji používají k identifikaci těchto entit.

II. část – Vztahy (bod 0.5 RDA)

5) Sekce 5 pokrývá primární vztahy mezi dílem, vyjádřením, provedením a jednotkou (kapitola 17 v RDA).

6) Sekce 6 pokrývá vztahy, které se využívají k nalezení děl (kapitola 19 v RDA), vyjádření (kapitola 20 v RDA), provedení (kapitola 21 v RDA) a jednotek (kapitola 22 v RDA), které jsou spojeny s určitou osobou, rodinou nebo korporací.

7) Sekce 7 pokrývá vztahy, které se využívají k nalezení děl o určitém předmětu (kapitola 23 v RDA).

8) Sekce 8 pokrývá vztahy, které se využívají k nalezení příbuzných děl (kapitola 25 v RDA), příbuzných vyjádření (kapitola 26 v RDA), příbuzných provedení (kapitola 27 v RDA) a příbuzných jednotek (kapitola 28 v RDA).

9) Sekce 9 pokrývá vztahy, které se používají k nalezení příbuzných osob (kapitola 30 v RDA), příbuzných rodin (kapitola 31 v RDA), a příbuzných korporací (kapitola 32 v RDA).

10) Sekce 10 pokrývá vztahy, které se využívají k nalezení příbuzných pojmů (kapitola 34 v RDA), objektů (kapitola 35 v RDA), událostí (kapitola 36 v RDA) a míst (kapitola 37 v RDA).



[1] Sekce a kapitoly pokrývající atributy a vztahy týkající se entit třetí skupiny FRBR – tedy pojem, objekt, místo a událost budou rozvíjeny až po zveřejnění RDA.