Osnova sekce

    • Seminář

      Petra Jansa

      Samé dobré podklady k tématu RTV:

      K naší rozpravě o RTV přidávám doplňující přednášku Dr. Ireny Reifové. V přednášce, na kterou vás odvede tento odkaz, se dozvíte více o samotném žánru, jeho vzniku a možnostem výzkumu. A berte to klidně jako malé promo předmětu Média a populární kultura, který vám vřele doporučuji! 

      Jak jsme si říkali v semináři, Dr. Irena Reifová je mj. autorkou výzkumu, který se věnuje zostuzování chudých ve vybraných českých pořadech RTV. O výzkumu mluví například v článku pro novinky.cz (článek čtěte zde) a zasazuje téma chudoby a zostuzování do širší diskuze o neoliberální společnosti. 

      Téma:

      V semináři proběhne rozprava nad příkladem konkrétního provedení kvalitativní textové analýzy. Podmínkou je domácí příprava formou přečtení předepsaného textu a domácím příprava podle otázek k textu zadaných v Moodle verzi kurzu. Domácí příprava se neodevzdává, slouží jen jako pomůcka pro diskusi.

    • Otázky k domácí přípravě 

      1) Rozdělte článek na jednotlivé části podle toho, k jakému účelu daná část slouží a co je jejím obsahem. (Rozdělení nemusí nutně respektovat autorem vyznačené rozdělení na podkapitoly, může být např. nutné některé autory vyznačené části spojit.)

      2) Označte části článku, které jsou věnované prezentaci výzkumu a explicite pojmenujte, podle jakých znaků jste to poznali.

      3) Jak rozumíte pojmu „kódování“ v kvalitativním výzkumu? Zrekapitulujte, jak autoři prováděli tzv. „kódování“ v kvalitativním slova smyslu – soustřeďte se na to, jaká vodítka pro kódování předem určili.

      4) Najděte v prezentaci výsledků části obsahu analyzovaných pořadů, které byly nakódovány díky použití osmi charakteristik degradačního ceremoniálu Harolda Garfinkela.

    • Literatura