Osnova sekce

  • Kolečko držení:

    Pádové techniky: 

    pád vpřed, pád vzad, pád stranou, přímý pád

    Techniky v postoji: 

    Morote seoi nage

    Metodika:

    Překlad do českého jazyka není zcela jasný, ale nejvíce vystihující je právě pojmenování „hod přes rameno“. Velice oblíbená osobní technika mnoha závodníků, pro své variabilní použití. Existuje samozřejmě mnoho druhů i modifikací, které jsou rozdílné v tom, odkud závodník pochází. Je to skupina technik hodů, kde převažuje práce paží.

    Hlavní chyby:

    Nejčastější chyba je ve vychýlení ukeho. Pak dbáme na postavení nohou toriho, aby byly opravdu mezi těmi soupeřovými.

    O uchi gari

    Metodika:

    Vycházíme ze základního postavení, kdy toriho levá noha nakračuje k pravé špičce ukeho. V té chvíli se natáčí pravým bokem k ukemu a jeho levá paže táhne vodorovně. Reakce ukeho je rozkročení a snížení těžiště. V té chvíli tori narazí pravý bok na ukeho a tím ho vychyluje na paty. Dojde k podražení ukeho levé nohy a to toriho pravým podkolením a lýtkem. Konečnou fází hodu je tah levé ruky a tlak pravé paže. 

    Při nácviku dbáme na těsném kontaktu toriho boku s břichem soupeře a také zadní strany stehna toriho se stehnem soupeře. Důležité v této technice je snížení těžiště pod ukeho. Snížení by mělo být až tak hluboké, že se tori dotýká pravým uchem ukeho hrudníku. Tím také zabraňuje ukemu uplatnit nějaký protichvat.

    Hlavní chyby:

    Zaklánění toriho, nedostatečná práce paží.

    Kontrachvaty judistických technik:

    O goshi + O goshi

    O goshi + Kesa gatame

    Kesa gatame + únik z držení

    Úpolové hry a hraní, příklad najdete zde: 

    přetlačování lapy, zvednutí proti odporu, sumo zápas, spodní klinč, souboj o míč, jednonohý tanec, udržení zad, pasování, únik kozy, vychylování na míči, vychylování ze stoje, čínský souboj, vychyl soupeře dlaněmi, plácni soupeře přes zadek, udrž soupeře v držení.