Osnova sekce

  • Popis praxe:

    Student má za úkol jednak sledovat výukový proces, jednak všestranně pomáhat učiteli v jeho činnosti. Student hospituje v hodinách ruského jazyka a přímo v hodině vše zaznamenává do hospitačního archu - viz formulář v moodle kurzu, asistence učiteli spočívá v pomoci při přípravě (vyhledávání textů, obrázků, videí, tvorba křížovek či jiných doplňkových materiálů, oprava testů a domácích úkolů) i při vlastní realizaci výuky (pomoc s plněním zadání slabším žákům, zejména při párové a skupinové práci dohled na realizaci úkolu žáky, číst texty k poslechu atd.). Tyto činnosti student reflektuje jednak s fakultním učitelem přímo ve škole, jednak na společných reflektivních seminářích na fakultě.

    Požadavky ke splnění praxe:

    1) Před nástupem na praxi student absolvuje moodle kurz Proškolení studentů před pedagogickými praxemi – https://dl2.cuni.cz/course/view.php?id=3060, Heslo: BezpecnaPraxeN

    Po splnění si student vytiskne osvědčení o absolvování kurzu a to vloží do portfolia.

    2) Rozsah praxe

    A) Každý student odhospituje minimálně 5 hodin výuky ruského jazyka, přičemž z každé hodiny pořídí hospitační záznam (formulář viz moodle).

    B) Zúčastní se min. 5 hodin výuky, v nichž bude asistovat učiteli nebo žákům. Ke každé této hodině sepíše reflexi průběhu hodiny i vlastní činnosti v hodině v rozsahu cca 1/2 stránky.

    C) Zrealizuje min. 6 dalších souvisejících činností v rámci přípravy učitele na hodinu, tedy např. vyhledávání vhodných textů, obrázků, videí, tvorba křížovek či jiných doplňkových materiálů, oprava testů a domácích úkolů, dle pokynů a požadavků učitele. Rovněž ke každé této činnosti student napíše stručnou reflexi.

    Podíl činností z bodů B a C může být po dohodě s vyučujícím upraven, záleží na možnostech školy. 

    D) Po ukončení praxe student sepíše závěrečnou, celkovou, shrnující reflexi celé praxe - jak probíhala, co se mi líbílo, nelíbilo, co se mi dařilo/nedařilo atd.

    Veškeré materiály a reflexe student vloží do svého portfolia, které odevzdá L. Rozboudové v tištěné podobě. Nic netřeba přepisovat na počítači, pokud budete mít např. hospitační záznamy a reflexe psané rukou, vložíte tyto originály do portfolia, netřeba přepisovat!

    Doporučuji tvořit portfolio z praxe formou pedagogického deníku.

    3) Termín splnění a odevzdání portfolia –Oborová praxe není nijak časově vymezena, záleží tedy spíše na domluvě mezi vyučujícím a studentem dle možností obou stran, splnit povinnosti a odevzdat portfolio Termín odevzdání portfolia - viz SIS.

    Portfolio bude obsahovat:

    1. osvědčení o absolvování moodle kurzu,
    2. přehled činností - tabulka v moodlu, v níž bude zaznamenán přehled všech činností - odhospitované hodiny, hodiny, v níž jste asistovali, přehled dalších souvisejících činností. tento list bude opatřen podpisem vyučujícího z příslušné školy, čímž stvrzuje splnění,
    3. reflexe všech dílčích činností,
    4. souhrnná reflexe celé praxe.

    Další podmínkou pro splnění předmětu je aktivní diskuse na reflektivních seminářích k oborové praxi na fakultě.