Než se vrhnete do následování předsevzetí psát psychologickou bakalářku, doporučuji vám řádně zvážit, co to obnáší. Práce je ve většině případů experimentální, vyžaduje sběr a práci s daty (matematické zpracování či analýzy textu, kódování videí, analýzy rozhovorů které si sami nasbíráte apod.) a průběžnou konzultaci. Pozeptejte se studentů ve vyšších ročnících, jak to může probíhat, projděte si předešlé bakalářské práce v archivu FHS UK a podívejte se na výzkumnou činnost potenciálních školitelů. Je to nejen vaše kalibrace k tématu, abyste tušili co a jak bude, ale i dobrá zkušenost kterou pak můžete při kontaktech s pedagogy zúročit. Raději máme studenty, kteří tuší, jak se věci mají :) Školitelem psychologické bakalářky může být kterýkoli pracovník vedený na stránkách katedry.

Důležité je, že naše Katedra psychologie a věd o životě je převážně výzkumně zaměřená, nikoli klinicky. Tedy se zabýváme tématy jako jsou vztahy, komunikace, lingvistika, virtuální realita, sexuální chování, vnímání či paměť na teoretické úrovni. Nečekejte prosím, že vaše studium a případná bakalářská práce vám otevře témata spojená s terapií či psychologickým poradenstvím.

Témata prací jsou v převážné většině případů zadávaná školiteli, tedy si nevymýšlíte své vlastní, ale dostanete jej přiřazeno. Toto vytváří povinnost se věnovat naplno i něčemu, co jste možná nechtěli. Neboť tento závazek každoročně nemálo lidi nedodržuje a v průběhu roku se odmlčí a najednou je potkáváme na obhajobách u jiných oborů, uchylujeme se k výběru a preferujeme studenty, kteří již dokázali, že pracují a komunikují dlouhodobě a spolehlivě. Pokud je pro vás spíš důležité téma (například se chcete věnovat sportu), poohlédněte se už nyní po jiných pracovištích na FHS, zdali by vás nenadchlo jiné zaměření (sociologie, orální historie, antropologie atd.), které se s vaším zájmem protne více.

Pokud si i nadále myslíte, že psychologie je jediná cesta a výše uvedené akceptujete, pak jak na to? 

Nejlepší cestou, jak místo na diplomním semináři získat, je začít se angažovat již ve druhém ročníku. Do semináře preferenčně bereme studenty, kteří ukážou, že se psychologii a psychologickému výzkumu věnují jak ve škole tak mimo ni. Dobré je tedy se začít profilovat již nyní, minimálně akademicky. Preferenčně bereme studenty, kteří předměty dokončují v řádných termínech a s dobrými výsledky, mají hotové nějaké státnice, velké předměty atd. To vše značí vaši připravenost plnit povinnosti a závazky včas.

Prosím neoslovujte pedagogy hromadně emailem. V případě, že napíšete 4 lidem (a jsou i tací co píší naprosto všem) že “chcete vést práci v psychologii”, pravděpodobně to vaše šance zhorší, protože si to řekneme mezi sebou a kategorizujeme vás jako “nerozhodnuté” studenty, co to zkouší a tak trochu plýtvají náš čas - práci vám stejně může vést jen jedna osoba.

Nastudujte si, jakým tématům se pedagogové na katedře věnují a zkuste se již trochu akademicky profilovat. Potřebujeme vědět, že vás něco konkrétně zajímá - lingvistika dětí, zrakové vnímání ve VR, neverbální komunikace mladistvých apod. Přečtěte si jejich knihy či články a další příbuzné publikace. Odchození předmětů a přečtení jedné knihy nám moc o vaší motivaci neřekne.

Když pak napíšete jednomu konkrétnímu pedagogovi, že vás zajímá jeho téma, již máte zkušenosti z nějakého pracoviště, napsali jste kvalitní seminární práce na příbuzné téma či přečetli těchto 10 článků a knih co se k tématu váží, pak to je mnohem lepší startovní pozice a vybočíte z desítek emailů, které nám chodí.

Zároveň sem dávám k dispozici dotazník, ve kterém můžete dát najevo vaši připravenost vypomoci. Pokud se objeví něco, s čím bychom potřebovali pomoci, koukneme se pak během zimy do vašich odpovědí z dotazníku a následně vás oslovíme sami.

https://tally.so/r/31Wv0M

Ze seznamu vybíráme pomocníky pro administraci experimentů, výpomoci s popularizačními aktivitami atd. Bohužel zkušenost z loňského roku je taková, že ne na každého se “dostane”, vloni nebylo moc potřeba a bylo to jen pár studentů. Pokud máte vytipovaného školitele a splňujete výše uvedené, můžete se zkusit ozvat sami. Nicméně i tam prosím počkejte až po úspěšném zakončení Úvodu do psychologie.

Díky za pochopení,

Lukáš Hejtmánek

TLDR: Co ovlivní vaše šance na přijetí do diplomního semináře a co můžete dělat již nyní?

  • Stáže a jiné zkušenosti z praxe - pokud již na vás nemáme kapacitu, třeba se jinde objeví výzkumníci, kteří s něčím pomoci potřebují. Stáže na psychologických a nejlépe výzkumných pracovištích jsou známkou vaší odhodlanosti a připravenosti pracovat
  • Splněné státnice - to vám otevírá čas během třetího ročníku se naplno věnovat pouze bakalářské práci
  • Studijní úspěchy - kvalitní seminární práce z psychologie, úspěšně zakončené předměty, dobrý studijní prospěch
  • Cokoli jiného co dokazuje vaše nadšení pro psychologii, pracovitost a spolehlivost


Naposledy změněno: sobota, 9. prosince 2023, 01.36