• The most important thing is that if you are using someone elses ideas, words, or pictures (figures, diagrams) you need to acknowledge it. It then does not matter that much how you do it.
  • Choose one citation norm. In my field we are using mainly APA, but if your department uses another norm (e.g. MLA), feel free to use that. 
  • If you don't know the correct formatting of the norm, citation generators can help you. This one, for example, works: https://www.scribbr.com/apa-citation-generator/
  • At the end of your presentation there should be a slide with references (if you have any).
  • Do not cite wikipedia - that is an unreliable source.

If you are in doubts what or how to cite, let me know, I'll try to answer your questions.

I'm copying below instruction that we (as academic staff and PhD students) received recently in respect to citations. I think it can be helpful.

2. Literatura a zdroje

2.1. Citování a odkazování

Když při psaní své odborné práce používáme i publikované zdroje, je vždy nezbytné uvést, odkud daná informace pochází. K tomu slouží odkazy v textu a bibliografické citace. Odkazy v textu (citations) se uvádějí bezprostředně za převzatou informací a zajišťují to, že čtenář přesně pozná, která informace byla převzata z publikovaného zdroje, a také to, že následně v seznamu použitých zdrojů jednoduše najde, ze kterého konkrétního díla bylo čerpáno.

Zdroj je třeba uvést v případě, že:

  • přebíráme text v doslovné podobě z jiného zdroje a označíme jej uvozovkami (citování),
  • parafrázujeme vlastními slovy cizí text (odkazování),
  • parafrázujeme nebo k vlastní argumentaci použijeme myšlenku, hypotézu, námět nebo specifický postup druhých (odkazování).

Bibliografické citace (references) se zpravidla nacházejí na konci dokumentu a musí obsahovat veškeré informace potřebné k tomu, aby bylo dané dílo možné zpětně dohledat.

Citování a odkazování je důležité z několika důvodů. Na prvním místě proto, aby byly dodrženy etické aspekty naší odborné práce a autorský zákon, tedy abychom nevytvořili plagiát. Zároveň jsou citace nástrojem pro ověření naší schopnosti práce s literaturou a v neposlední řadě tak získáme i širší kontext k dané problematice. 

Citujeme všechny druhy dokumentů, ze kterých čerpáme, například knihy, časopisy, akademické práce, webové stránky, zákony, směrnice, vyhlášky, obrázky, fotografie, filmy, seriály, videa, e-maily, příspěvky na sociálních sítích atd. Necitujeme pouze všeobecně známé informace, které jsou snadno ověřitelné v encyklopediích nebo učebnicích (např. „Hlavní město Francie je Paříž“.). Až v tom případě, kdy bychom chtěli uvádět konkrétní údaj (např. přesný počet obyvatel Paříže), musíme zdroj uvést.

 

Citační normy

Existuje celá řada citačních norem. To, kterou využijete ve své práci, vychází z oborových specifik. Každá katedra nebo ústav se řídí zvyklostmi svého oboru. Neurčí-li interní nařízení katedry či ústavu jinak, v humanitních a společenskovědních oborech jsou doporučovány tyto normy a styly: ČSN ISO 690 a ČSN ISO 690-2, APA (American Psychological Association), Chicago Manual of Style, MLA Style (Modern Language Association), Vancouver/ICMJE Style, ČSN 01 6910 (Úprava písemností zpracovaných textovými editory). Způsob citování je důležité používat v rámci jednoho textu konzistentně.

(Viz Metodické pokyny na webových stránkách FF UK.)

 

Odkazovat na zdroje je možné různými způsoby, např.:

  • Harvardský systém (forma příjmení-rok (Krčál, 2014)),
  • forma číselného odkazu (1), [1],
  • v poznámce pod čarou.

Detailněji si můžete o jednotlivých metodách přečíst zde.

(Now I should give the reference, but I have absolutely no idea how to reference an online private Moodle course. 
Adopted from Kurz akademické integrity, prepared and administered by the library of the faculty of Arts.)

Naposledy změněno: pátek, 30. dubna 2021, 13.49