MAIESTAS CAROLINA

= svod (soupis) zemského práva pro České království, pokus o kodifikaci stávajícího zvykového práva a jeho úpravu.

Iniciativa Karla IV., který nechal sebrat dosavadní právní dokumenty vč. práva aplikovaného (listiny, nálezy), za pomoci právníků provedena textace asi v letech 1348-1355. Přípravnou fázi představuje 14 listin vydaných 7. 4. 1348, které potvrdily starší privilegia, upravily poměry mezi Českým královstvím a korunními zeměmi a navíc byla založena UK.

Karel se pokusil vyhlásit zákoník na zemském sněmu o sv. Václavu r. 1355, ale neuspěl – viděl odpor šlechty, proto předešel „skandálu“ vydáním listiny, v níž popřel platnost dokumentu a vyhlásil, že jím není nikdo vázán.  

Ačkoli Karel tvrdí, že dokument shořel, jeho text se zachoval a některé jeho partie (nařízení proti lupičům, ochrana poddaných, zrušení ordálů) vešly v platnost. Mluví o tom také kronikář Beneš Krabice z Weitmile. Ve VZZ se realizovala řada Karlových záměrů.

Odvolací listina se dochovala v originále (Archiv české koruny v Národním archivu); Maiestas sama je známa z dobových opisů (2 latinské, 3 staročeské).

Karel počítal s názvem Codex Carolinus (podobně jako Codex Justinianus z 6. stol.) – název by oslavoval svého původce. Dnešní název vznikl počátkem 17. století a vžil se (1617 edice Pavla Ješína označila dokument Maiestas Carolina).

MC se skládá z předmluvy (proemium) a tematických článků (více jak 100). Předmluva uvádí důvody a postup vzniku, naznačuje teorii vzniku státu a jeho správného řízení (opírá se o myšlení sv. Augustina).

V „paragrafech“ zákoníku se mj. uvádějí nezcizitelná města a hrady, které nemají králové zastavovat, aby se neoslabila královská komora; ruší doživotní a dědičné zastávání nejvyšších zemských úřadů (tedy volnější ruce pro panovníka při dosazování osob do úřadů); trestní právo měli realizovat tzv. zemští popravci v krajích (králem ustanovení vykonavatelé práva), zemskému soudu by zůstalo jen civilní právo; není-li přímých dědiců, stává se šlechtický majetek odúmrtí, úprava trestního práva vrchnostenských soudů, zákaz soukromých válek (záští), podpora volnosti stěhování se poddaných…