Jan Marignola († asi 1358)

Autor: Giovanni dei Marignolli, minorita z florentského konventu, znalý kanonického práva (přednášel na univerzitě v Boloni a v Indii), znalý jazyků, byl i výtvarný umělec a architekt. Jako posel papeže vyslán do Asie – došel do Pekingu, vracel se přes Cejlon (Srí Lanka), Bagdád, Jeruzalém. Cesta trvala 1338–1353, po návratu asi hned 1353 navštívil Prahu – opakovaně vyhledal dvůr Karla IV.; pak se stal biskupem v Bisignanu v Kalábrii.

† před 22. 3. 1359

Kronika: patří mezi světové kroniky, o podnětu k napsání (objednávka Karla IV.) a členění díla mluví autor v úvodu. Členěna na 3 knihy podle vzoru sv. Trojice:

1. thearchická („dějiny“ od stvoření světa do potopy = komentář k biblickým dějinám);

2. monarchická (podle sv. Augustina, o založení prvních států, na to navázal dějiny českých panovníků do Václava II., do 1283)

3. hierarchická (dějiny kněžství od Melchisedecha = údajně první kněz, po římské papeže, v návaznosti o českých biskupech)

Předlohy: Bible; dějiny starého Říma asi cituje zpaměti dle různých pramenů; pro české dějiny měl kodex G5 (Kosmas s pokračovateli, končí zároveň s koncem II. Pokračování Kosmova), připojil vadný přehled králů až ke Karlu IV., u něhož odkaz na jeho vlastní životopis, a s etymologií jména Eliška a genealogickými nápady stran starobylosti Karlova rodu.

Text kroniky proložen vyprávěním o zážitcích z Marignolových cest.

Jako kronika světová i česká není dílo hodnotné, zajímavější jsou cestopisné partie. Má také cenu jako doklad dobové rétoriky a prezentace slávy panovníka.

Ohlas malý, v úplnosti je text k dispozici v jediném rukopise.

Edice: Gelasius Dobner (1768)

            J. Emler, FRB III, 1884

Překlad M. Bláhová, in: Kroniky doby Karla IV., 1987