Břetislav využil oslabení polského státu po smrti Boleslava Chrabrého († 1025); Konrád II. byl vázán jinde v Říši; Břetislav chtěl odvetu za ztrátu Slezska a Krakovska a za tažení polského vojska do Čech (do Prahy – 1002 dosadili Vladivoje, 1004 dočasná vláda Chrabrého); chtěl získat ostatky bis. Vojtěcha, uložené v Hnězdně Boleslavem Chrabrým (vykoupil je od Prusů = 1. translace) a využít je při povýšení Prahy na arcibiskupství.

Kosmas (II/4) popisuje tažení do Hnězdna , prý za účasti biskupa Šebíře.

Vydání knížecích nařízení měly předcházet scény spojené s hrobem bis. Vojtěcha a pokáním Čechů za jejich neposlušnost v době biskupova působení v Praze. Pokání a vtělení Vojtěchových přání do Břetislavových dekret usmířily světce, který dovolil, aby jeho ostatky byly vyňaty z hrobu a přeneseny do Prahy (= 2. translace).

Podle Jiřího Slámy, Kosmovy záměrné omyly (in: Dějiny ve věku nejistot. Sborník D. Třeštíka, Praha 2003), není pravděpodobné vyhlášení panovníkovy vůle při vojenském tažení, nepravděpodobná přítomnost biskupa Šebíře, obsah dekret nevyjadřuje jen vůli Vojtěcha, nýbrž i hmotné zájmy knížete. Kosmas tedy podle něho přizpůsobil událost tomu, co chtěl sdělit.

Břetislavovi se jeho záměr povýšení pražského biskupství nezdařil, výprava měla negativní následky:

-- válka s Říší (přílišný vzrůst moci českého knížete, císař se snaží udržovat rovnováhu mezi Polskem a Čechami, aby měl zajištěno zázemí za východní hranicí Říše), proto dvojí tažení:

  • 1. výprava od jihu, bitva u Brůdku (Domažlice), jednání zprostředkoval poustevník Vintíř;
  • 2. výprava tamtéž prošla díky lsti, Břetislav utekl do Prahy, Břetislav nechtěl jednat, ale šlechta a Šebíř se vzdali; Břetislav se pokořil a po 1041 obrat a spojenectví Břetislava s Jindřichem III. (ten upustil od požadavku odevzdání hnězdenské kořisti);

-- problémy s kurií: místo vyslyšení žádosti o arcibiskupství donucen Břetislav k pokání (papež rozezlen, že došlo k translaci bez dovolení) – měl založit církevní instituci. Splnil: ve Staré Boleslavi založil a majetkem nadal kapitulu.