1. 1.      Odpady

Klasifikace (tuhý, kapalný, plynný odpad) a základní charakteristika (producenti odpadu, popis, rizika při zacházení s odpadem tohoto typu apod.). Základní terminologie (inertní odpad, domovní, komunální odpad, separace, recyklace, bioodpad, kompostér, vermikompostér apod.). Způsoby zacházení s tuhým komunálním odpadem. Třídění TKO v MŠ. Kompostování v MŠ a jeho význam pro realizaci EVVO. Organizace nabízející podporu a pomoc při zacházení s odpadem či se zaváděním separace odpadu.

  1. Energie

Základní terminologie (tok energie v ekosystému – základní schéma, energetická kaskáda – úbytek energie). Obnovitelné a neobnovitelné zdroje energie. Diskuse efektivity a rizik základních zdrojů energie pro životní prostředí. Energeticky úsporná opatření v MŠ. Pasivní a nízkoenergetické stavby.

  1. Globální změny klimatu

Základní terminologie (skleníkový efekt, ozónová díra, inverze, smog apod.). Příčiny a následky pro ekosystém a zdraví lidí. Národní a nadnárodní opatření vedoucí k eliminaci či zpomalení globálních klimatických změn.

  1. Globalizace

Základní terminologie (zoogeografické oblasti, biomy, bariéry a ostrovy, endemit, konkurence apod.). Bourání bariér mezi zoogeografickými oblastmi. Úbytek druhů a snižování druhové pestrosti (diverzity). Červené knihy ohrožených živočichů. Invazní druhy rostliny a živočichů. Globalizace v lidské společnosti – výhody a rizika.

  1. Znečištění ovzduší

Základní terminologie (emise, imise, smog apod.). Škodliviny znečišťující ovzduší (výčet, vznik, následky pro životní prostředí i zdraví lidí, preventivní opatření. Den bez aut. Nemoci ze znečištěného ovzduší a prevence před nimi. Důsledky pro praktický provoz předškolního zařízení.

  1. Znečištění vody

Základní terminologie (hydrosféra, čistírna odpadních vod, základní schéma koloběhu vody, retenční nádrže). Problém nedostatku nezávadné pitné vody. Nemoci přenášené znečištěnou vodou a prevence před nimi. Čistírny odpadních vod. Zacházení s vodou (s důrazem na úsporná opatření a na látky, které nezachytí čistírny odpadních vod). Důsledky pro praktický provoz předškolního zařízení.

 

Naposledy změněno: středa, 7. října 2020, 10.01