Podmínky získání zápočtu:

  • prostudování povinné literatury,
  • aktivní účast na seminářích a průběžné plnění zadaných úkolů (např. předběžné seznámení se s textem, vypracování dílčí interpetace problému, její přepracování apod.)
  • samostatná četba díla českého myslitele a písemná interpretace vybraného problému, kterým se zvolený autor zabývá (samozřejmě v kontextu intepretovaného textu) a ústní (kolokviální) obhájení písemné intepretace (seminární práce) 

Harmonogram předmětu

Následující harmonogram má pouze předběžnou povahu; témata a texty se mohou měnit dle průběhu semináře. Závazné jsou především kapitoly z povinné četby a zhlédnutí Mahlerova dokumentu Ano, Masaryk. Texty k seminářům doporučuji číst pouze v týdnu před konkétním semínářem.

Setkání Datum Četba z povinné literatury (Zouhar) Předpokládaný tematický okruh či autor Konkrétní četba k danému semináři Filmy a filmové dokumenty Úkoly
1   Úvodní setkání     Co znamená filosofovat/myslet?
2 11 - 36 (25) - středověk Problém DF a specifičnosti ČFM Kohák: Hledání české filosofie; Zouhar: Dějiny filosofie jako filosofie    
3 37 - 64 (27) - humanismus a osvícenství Masaryk - Politika a mravnost TGM: Světová revoluce, Ideály humanitní   Co je to mravnost?
65 - 91 (26) - od Palackého po Masaryka Masaryk (a Čapek) - Demokracie KČ: Hovory s T.G.M. - O demokracii Ano, Masaryk (povinné) Test z reálií (vztahující se k dokumentu Ano, Masaryk. (do 19.3.
92 - 104 (12) - přelom století Masaryk, Čapek a jiní Čapek: Proč nejsem komunistou; Bělohradský: Proč nejsem antikomunistou? Karel Capek a jeho obycejny svet, Dopisy od Karla Čapka, Člověk proti zkáze, Kulhavý poutník (J.Čapek)
4 105 - 130 (25) - meziválečná a válečná Masaryk, Rádl, Patočka Rádl: Útěcha z filosofie; Patočka: Péče o duši I.    
131 - 149 (18) - 60.léta Patočka Patočka: „Přirozený svět“ (…) po třiatřiceti let., Kacířské eseje o filosofii dějin Jan Patočka (ČT), Jan Patočka, kacířský filosof - Historie.cs  
5   Patočka, Kosík Patočka: Negativní platonismus; Kosík: Dialektika konkrétního Jan Patočka: Životní příběh českého filozofa očima jeho žáků, rodinných příslušníků, odborníků (https://vltava.rozhlas.cz/jan-patocka-zivotni-pribeh-ceskeho-filozofa-ocima-jeho-zaku-rodinnych-5011671)  
  Kosík, Michňák Kosík: Dialektika konkrétního; Michňák: Metafyzika subjektivity    
6   Kohák, Machovec Kohák: Domov a dálava; Machovec: Smyl lidské existence (či T.G.M.)    
         

Požadavky na seminární práci

Jak je uvedeno výše, seminární práce se sestává z interpretace jednoho problému vyjevujícího se při čtení původní filosofické monografie českého autora.Vypracovaná interpretace musí odpovídat zásadám, k nimž budeme dospívat v semináři.

Problém je třeba na samém počátku práce dobře uchopit (výstižně vysvětlit), měl by být vztažen ke kontextu autorova myšlení a doby vzniku textu, interpretace by měla být založena na vhledu studenta do problému, tedy nejen na určitém porozumění interpetovaného textu, ale na porozumění problému v širším kontextu přesahujícím rámec interpretovaného díla.

Seminární práce musí být vypracována v souladu s běžnými etickými a formálními požadavky a je třeba, aby obsahovala jejen zdroj primární, ale též nejméně jeden sekundární pramen.

Práci prosím odevzdejte elektornicky na email: zbynek.zicha@pedf.cuni.cz s předmětem: CMF

Naposledy změněno: neděle, 10. října 2021, 23.12