Zdravím, předně doufám, že se video uložilo v pořádku :-) Vkládám video sestříhané improvizované hodiny na téma Odpadky a co s nimi v rámci výuky ČaS. Vypůjčila jsem si své děti Veroniku a Adama a své neteře Emu a Sáru (ta je předškolák. Naše hodina trvala bez střihu asi 30 minut, a to zejména s ohledem na Sáru, která už ztrácela pozornost. Snažila jsem se udělat hodinu zábavnou a zohlednit, že jsou v ní různě staré děti. Taky jsem je chtěla všechny zapojit a cíleně jsem připravila i úkoly ve skupinkách. K tématu jsem připravila celou řadu materiálů a doufám, že budu mít někdy možnost takovou hodinu absolvovat i v reálu. Velké dík patří zejména dětem, které přistoupily na tuto hru. Budu ráda za komentáře. Upozorňuji, že neučím, tak si ráda nechám poradit. Ještě vložím reflexi. Hezký den a těším se na připomínky, Veronika Goldová.
Ahoj Veru,
myslím, že tvé lehké obavy ohledně toho, že neučíš, můžeš pustit za hlavu. Komunikace z tvé strany, stejně jako ze strany dětí, probíhala v pořádku, krásně plynula. Jediné, co nemohu hodnotit, je tvůj výraz nebo použité prostředky neverbální komunikace, protože jsem neměla možnost tě při komunikaci vidět a myslím, že to je škoda, protože jak tě znám ze školy, jenom by to tvůj projev podtrhlo a doplnilo v pozitivním směru. Oceňuji tvou odvahu s vlastními dětmi, protože z vlastní zkušenosti (také mám doma tři) vím, že hlavně u starších dětí v pubertě by mohla ochota spolupracovat s rodiči, když chce on, trochu skřípat. Takže chválím i dítka a určitě nemusíš mít strach postavit se před jakoukoliv třídu, když máš doma takovýto trénink. Lucka
myslím, že tvé lehké obavy ohledně toho, že neučíš, můžeš pustit za hlavu. Komunikace z tvé strany, stejně jako ze strany dětí, probíhala v pořádku, krásně plynula. Jediné, co nemohu hodnotit, je tvůj výraz nebo použité prostředky neverbální komunikace, protože jsem neměla možnost tě při komunikaci vidět a myslím, že to je škoda, protože jak tě znám ze školy, jenom by to tvůj projev podtrhlo a doplnilo v pozitivním směru. Oceňuji tvou odvahu s vlastními dětmi, protože z vlastní zkušenosti (také mám doma tři) vím, že hlavně u starších dětí v pubertě by mohla ochota spolupracovat s rodiči, když chce on, trochu skřípat. Takže chválím i dítka a určitě nemusíš mít strach postavit se před jakoukoliv třídu, když máš doma takovýto trénink. Lucka
Ahoj Lucko, moc děkuju za komentář a za pochvalu. Udělala mi radost, zejména proto, že neučím a ve svém aktuálním povolání pracuji pouze s dospělými, a s dětmi komunikuju čistě intuitivně. Každopádně se s dětmi, nejen svými, cítím velmi hezky a přirozeně. Viděla jsem i Tvou hodinu a velmi se mi líbila. Moc se mi líbilo, jak jsi s žáky mluvila na začátku hodiny o jejich úspěchu /neúspěchu při testu, bylo to moc milé. Kéž by s námi někdo takhle mluvil, když jsem chodila do školy :-) Jinak vyřídím Tvoji pochvalu mým dětem a neteřím, určitě je potěší. K technické stránce - kamera ve stativu zaměřená na děti. Hodně jsem přemýšlela, jak to technicky udělat. K ruce jsem měla ženu bratrance Renatu , tak natáčení "kameramanem" bylo také v úvaze. Ale v době natáčení s námi byla v místnosti nejen Renata, ale i naši dva psi a dvě nová štěňátka... když Renata zkoušela natáčet z ruky, tak se za ní vytvořila psí skupina :-) a rušilo to celou výuku. Nakonec jsem se tedy rozhodla pro stativ a smečku hlídala právě Renata. Ale úplně chápu Tvou poznámku a sama jsem zvažovala, jak to udělat. NIcméně mě potěšilo, že zmínila, že se ti líbí můj projev nejen na videu, ale i v hodinách. Přeji hodně úspěchů ve studiu, děkuju Veronika Goldová
Oceňuji přátelskou a milou komunikaci, na začátku jste si vysvětlili, že žáci se ve škole musí hlásit, což se v dalších minutách videa potvrdilo a fungovalo. Vysvětlení, proč se žáci ve škole hlásí, bylo srozumitelné a žáci se do něj sami zapojili. Myslím si, že téma bylo hezky a přiměřeně představeno, žáci dostali prostor se vyjádřit svými slovy a zapojit vlastní zkušenost. Otázky byly vhodně a srozumitelně pokládány, žáci neměli problém je pochopit a odpovědět na ně. Líbí se mi, že mladší žačka staví na poznatcích staršího, že si vzájemné pomáhají, což rozvíjí jejich dovednosti jako je spolupráce. Je dobré, že byly využity pomůcky, které žáky aktivizovaly a oni s nimi uměli pracovat. Žáci byli celou dobu pozorní, Na konci žáci byli požádáni o zpětnou vazbu, po celou dobu videa jsme mohli sledovat, že byli skutečně zaujatí a že je tato výuka bavila. Věřím, že bavila i paní učitelku, jelikož dokázala na žáky převést svoje nadšení.
Zpětná vazba u jiného vlákna. EG